Trump avalikustas kogemata «salajase» rändeleppe sisu

Copy
Donald Trump lehvitamas väidetavat salajast dokumenti.
Donald Trump lehvitamas väidetavat salajast dokumenti. Foto: Leah Millis / REUTERS / Scanpix

USA president Donald Trump lehvitas eile ajakirjanike ees väidetavat salajast Mehhikoga sõlmitud kokkulepet sisserände piiramise osas. Pressifotograafide head kaamerad andsid aga võimaluse leppe sisuga tutvuda.

Selgus, et halvasti hoitud saladus polnud üldse mingi saladus ning Mehhiko ametnikud olid suure osa sellest juba varem avaldanud.

Trump on terve oma ametiaja jooksul süüdistanud Mehhikot ebaseadusliku sisserände võimaldamises ning rände ohjeldamisest on saanud üks tema poliitilisi prioriteete.

Dokumendis olid välja toodud regionaalse asüüliprogrammi üksikasjad, mille abil väldib Mehhiko USA poolt kehtestatavaid kaubandustariife. Reutersi fotograafi kaamerasilm andis aga ajakirjanikele võimaluse väikese pingutuse järel leppe sisuga tutvuda.

Mehhikoga sõlmitud kokkulepe.
Mehhikoga sõlmitud kokkulepe. Foto: JIM WATSON / AFP / Scanpix

Mehhiko allkirjastas kokkuleppe eelmisel nädalal ning lubas kontrollida Kesk-Ameerikast USA poole teel olevate inimeste arvu. Selleks saadetakse Mehhiko ja Guatemala piirile 6000 Mehhiko rahvuskaartlast.

Mehhiko välisminister Marcelo Ebrard ütles, et Mehhiko nõustus ka 45 päeva pikkuse perioodiga, mille jooksul tuleb tõestada, et nende poolt tehtud sammud tõepoolest migrantide arvu vähendavad. Vastasel juhul ollakse nõus kaaluma USA pikaajalist soovi, mille kohaselt peavad Mehhikot läbivad migrandid taotlema varjupaika just seal, mitte USAs.

See teeks Mehhikost nn turvalise kolmanda riigi, kuigi tegu on nõudmisega, mille Mehhiko on korduvalt tagasi lükanud. Omakorda tähendaks selline staatus, et Mehhiko peaks muutma oma migratsiooniseadust.

Ebrardi sõnul peaksid ka teised Kesk-Ameerika riigid vastutust jagama ning väidetavalt on sellega nõus ka USA.

Reutersi teatel rääkis Trumpi poolt lehvitatud dokument regionaalsest koormajagamisest seoses migrantide põgenikustaatusega. Samuti mainiti tekstis 45 päeva pikkust perioodi ning öeldi, et Mehhiko nõustub leppe rakendamise nimel koheselt oma seadusi ja reegleid muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles