Mali massimõrva käigus hukati 24 last

Copy
Fulanide poolt hävitatud hoone.
Fulanide poolt hävitatud hoone. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Mali etnilises vägivallas tapeti ööl vastu esmaspäeva pea 100 dogoni vähemuse liiget. Praeguseks on selge, et tapetute hulgas oli ka 24 last, kellest mitut tulistati selga.

Moslemitest fulanid ründasid ööl vastu esmaspäeva dogoni rahvusvähemuse poolt asustatud Sobane Da küla Mali keskosas. Tapeti vähemalt 95 inimest ning küla põletati maani maha. Kohaliku ametniku sõnul olid relvastatud mehed hakanud öösel tulistama, rüüstama ja hooneid põletama. Kokku oli külas umbes 300 elanikku.

«Kõik selle õuduse ja barbaarsuse ohvrid meenutavad meie vastutust liidritena, et julgeolekut tugevdada ja selle saavutamist kiirendada,» ütles peaminister Boubou Cisse. Ta sai peaministriks aprillis, pärast seda, kui tema eelkäija astus ametist tagasi dogoni küttide poolt korraldatud veresauna järel, mis nõudis 150 inimelu.

Hetkel Šveitsis viibiv president Ibrahim Boubacar Keita teatas, et tuleb reisilt varem tagasi, et olla raskel ajal oma rahva kõrval. Täna külastab Keita juba massimõrva toimumispaika.

Ametnikud massimõrva toimumispaigas.
Ametnikud massimõrva toimumispaigas. Foto: REUTERS TV / REUTERS / Scanpix

Mali rahvas on aga muutumas valitsuse suhtes järjest kriitilisemaks, sest võimud pole suutnud neid kaitsta terrorirünnakute ja etnilise vägivalla eest. Islamistid on Saheli piirkonnas üritanud pikalt erinevate rahvuste vahel pingeid tekitada, et seeläbi külvata kaost ja panna inimesi enda ridadega liituma. Nende jõupingutused on nüüdseks hakanud vilja kandma.

Mali võimud on viimase juhtumi osas alustanud kriminaaluurimist ning praeguseks hetkeks on tuvastatud 35 surnukeha.

Dogoni küttide ja fulani karjakasvatajate konfliktis on selle aasta jooksul surma saanud mitusada inimest. Fulanid on traditsiooniliselt tegelenud karjakasvatuse ja kaubandusega, bambarad ja dogonid aga põlluharimisega. Kogukondadevahelise vägivalla taga on tõenäoliselt vaidlused maa, vee ja karjatamisõiguste pärast, kuid olukorda riigis mõjutab tugevalt ka islamiäärmuslus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles