Moskvas peeti loata protestil kinni pea sada inimest, kaasa arvatud Navalnõi (2)

Copy
Vene jõuametid pidamas kinni Moskvas kolmapäeval toimuva meeleavalduse osalisi.
Vene jõuametid pidamas kinni Moskvas kolmapäeval toimuva meeleavalduse osalisi. Foto: ŠAMIL ŽUMATOV / REUTERS / SCANPIX

Moskva kesklinnas käib loata meeleavaldus korrakaitseametite väidetava karistamatuse ja korruptsiooni vastu ning seal peeti kinni pea sada inimest, kellest üks on opositsioonijuht Aleksei Navalnõi.

«Aleksei Navalnõi peeti just kinni,» ütles tema pressiesindaja Kira Jarmõš Twitteris.

Õigusorganisatsiooni OVD-Info sõnul on võimud meeleavaldusel seni kinni pidanud 94 inimest.

Meeleavalduse algne põhjus oli nõuda uuriva ajakirjaniku Ivan Golunovi vabastamist. Golunov vahistati eelmisel nädalal süüdistatuna narkokuritegudes, kuid teisipäeval süüdistused tühistati ja ta lasti koduarestist vabaks.

Golunovi vahistamine vallandas venelastes enneolematu solidaarsustunde, tervelt kolm ajalehte ilmus esmaspäeval esiküljega «Ma olen/me oleme Ivan Golunov».

Politsei teatel peeti 36-aastane Golunov kinni 6. juunil Moskvas, kui politseinikud leidsid tema seljakotist ja hiljem ka korterist uimasteid. Politseinikud ka vägivallatsesid Golunovi kallal ning tekitasid talle vigastusi, mille pärast tuli ta kiirabiga haiglasse viia.

Golunovile esitati süüdistus suures koguses uimastite müümise katses. Süüdimõistmisel oodanuks teda kuni 20 aastat vangistust.

Ajakirjanik aga eitas uimastite omamist ning juhtunu asjaolud tekitasid inimõiguslastes ja teistes kahtlusi, et teda üritati süüdi lavastada. Teisipäeval teatas siseminister, et Golunovile esitatud süüdistused tühistati ning ta saab koduarestist vabaks.

Paljud näevad Golunovi vabastamises Kremli katset tärganud protestilaine taanduma saada.

Protestimarsil osalejad nõuavad korrumpeerunud korrakaitseametite reformi ja poliitvangide vabastamist. 

Teisipäeval ütles Kreml, et protest võib häirida riigipüha Venemaa päeva tähistamist.

Ka Peterburis kogunes sadakond inimest kesklinna, nõudes võimudelt poliitilise tagakiusamise ohvrite nagu lugupeetud ajaloolane Juri Dmitrijev vabastamist.

«Me peame kasutama Golunovi juhtumit, et juhtida tähelepanu ka teistele,» ütles kohalik seadusandja Maksim Reznik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles