Kuidas planeerida garderoobikappi?

Copy
Foto: Furnum OÜ

Garderoobikapp on üks praktilisemaid mööbliesemeid kodus. Kuna selle sisu sõltub nii palju inimestest, kelle asju kapp mahutama peab, siis universaalseid häid lahendusi ei ole ning funktsionaalse tulemuse annab selle endale nii öelda rätsepatööna telllimine. Furnumi konsultandid soovitavad enne garderoobikapi tellima asumist enda jaoks ära otsustada kolm asja:

  • Kas garderoobikapp paigutatakse magamistuppa või koridori/esikusse?
  • Kas garderoobid peavad mahutama ainult rõivaid või ka muid majapidamises vajalikke asju, millele mujal pole ruumi: näiteks triikimisvahendid, kuivatusrest, kohvrid, voodipesu, spordivahendid jne?
  • Milliste ustega tuleb garderoobikapp - kas hõlmik-, liug- või tavaliste kapiustega?

 

Kui garderoobi asukoht ja otstarve on selged, on juba lihtsam hakata planeerima selle sisu ning ka konsultantidel nõu anda, kui palju riiuleid, sahtleid, torusid, konksusid, riidepuutorusid, korve jne kappi paigutama peaks. Garderoobi sisu mõjutab ka kõige enam selle lõpphinda. Kui ühes garderoobikapis on koos riidepuutoru, riiulid, sahtlidkorvid ning muud süsteemid, siis ei maksa teha kappi liiga sügavaks - üle 80 cm sügavus muudab asjade kättesaamise riiulitest juba ebamugavaks.

 

1.Riidepuutoru

Riputatavate rõivaste hulgast sõltub riidepuutoru pikkus.

  • Kui garderoobikapist on koos kogu pere rõivad, seal hulgas ka laste omad,  tuleks vähemalt üks riidepuutoru paigutada madalale, et lapsed iseseisvalt oma rõivad kätte saaks.
  • Lühemate rõivaste jaoks tuleb planeerida u 90 – 100 cm ruumi; pikematele rõivastele u 140 – 160 cm, praktiline on jätta kapi sügavuseks u 60 cm.

 

2. Riiulid

- Riiulid on sahtlitest ja korvisüstemidest odavam võimalus garderoobi sisustamiseks.

- Praktiline riiulite vahe kapis jääb 25 – 35 cm piiresse. Väiksemad vahed tekitavad ebamugavust ja harva leidub  ka nii suuri esemeid, mis vajavad kõrgemaid riiuleid - tavaliselt tekib suuremate vahedega lihtsalt kasutu ruum.

 

3. Korvid ja sahtlid

- Korvid on paremad nii spordiriiete, voodilinade, saunalinade, kampsunite, spordisärkide jms tarbeks, samal ajal on aluspesu  mugavam paigutada sahtlitesse.

  • Korvide hinnaklass jääb alati madalamaks, kuid sahtlite eeliseks on suurem mahutatavus. Tavaliselt kulub sama arvu asjade hoiustamiseks, mis mahuks ühte sahtlisse lausa kaks korvi. See tuleneb korvide kujust ja mehhanismidest, millele peab rohkem ruumi jätma.

 

Liuguksed - levinuim lahendus garderoobikapile

 

Liuguste (lükanduste) kõige olulisem eelis ei ole mitte ainult lihtsus avamisel, vaid ka optimaalne ruumi kasutamine. Liuguksi võib teha kombineerituna kahest või mitmest osast. Liuguste puhul tuleb vaid jälgida, et garderoobikapi väljatõmmatav sisu ei paikneks uste kokkusaamiskohas, mis teeb nende väljatõmbamise võimatuks.

 

Garderoobikapi liuguste sisu materjalideks võivad olla:

  • peeglid ( võimalus valida eri toone)
  • melamiinplaadid (värvivalik on lai, saadaval on ka erinevat puitimitatsiooni)
  • värvitud klaasid (saab valida karastatud, lamineeritud või karastatud ja lamineeritud klaasi. Populaarsemad värvid on kirgas, pronks, hall, roheline ja sinine)
  • bambusplaadid, džuud, muud dekoratiivmaterjalid
  • fotoklaasid (saab valida nii oma foto või mõnest pildipangast sobiva pildi)

 

Kõige levinum liuguste raamide valmistamise materjal on alumiinium, et soovi korral saate tellida ka melamiinraamiga või spoonraamiga ukse.

 

Mikrokorterite sisustamisel soovitavavad Furnumi konsultandid aga üldsegi usteta garderoobisüsteeme, millel puuduvad ka külgseinad -  kogu sisu jääb nähtavale, mistõttu tuleks siin materjalidele ja disainile eriti suurt tähelepanu pöörata.

Copy
Tagasi üles