Riigikogu hääletus: Euroopa Liidu lipud Valgesse saali ei naase (11)

BNS
Copy
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis.
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis. Foto: Taavi Rõivas Facebooki konto

Riigikogu esimees Henn Põlluaas korraldas riigikogu suures saalis hääletuse küsimuses, kas Euroopa Liidu lipud (EL) tuuakse alaliselt tagasi Valgesse saali, ning enamus saadikuid leidis, et Valgesse saali jäävad vaid Eesti riigilipud. 

Enne hääletust esitasid riigikogu liikmeid Põlluaasale kümneid küsimusi, et selgeks saada, kuidas protseduuriliselt liputeema üldse päevakorraväliselt hääletusele jõudis ning millises sõnastuses ettepanekut hääletama asutakse.

Põlluaas kinnitas, et tal on riigikogu esimehena õigus panna täiendavaid punkte päevakorraväliselt hääletusele. Pärast enam kui tund aega kestnud vaidlust panigi Põlluaas küsimuse kiirustades hääletusele, mille tulemuste järgi toetas 32 riigikogu liiget Reformierakonna ettepanekut tuua EL-i lipud Valgesse saali tagasi, 34 olid sellele aga vastu. Hääletusel ei osalenud 27 saadikut. 

Sotsiaaldemokraatide liikme Kalvi Kõva sõnul polnud hääletus seaduslik, kuna ta oli enne hääletust avaldanud soovi vaheaeg võtta. Põlluaas märkis seepeale, et Kõva soov vaheaega võtta jõudis temani siis, kui hääletus juba käis, seega oli hääletus igati seaduslik. Ka tõrjus Põlluaas teiste opositsioonisaadikute väiteid, et hääletus ei toimunud korrektselt, kinnitades, et hääletus algas haamrilöögiga ja ka lõppes sellega, ning hääletus viidi läbi vastavalt riigikogu töö- ja kodukorra seadusele. 

Riigikogu Valges saalis Eesti lippude kõrval seisnud Euroopa Liidu lipud võeti sealt ära riigikogu esimehe Henn Põlluaasa (EKRE) otsusega 29. aprillil. 

Reformierakonna fraktsioon saatis juba aprilli lõpus riigikogu juhatuselele märgukirja ettepanekuga taastada olukord, et riigikogu Valges saalis seisaks taas kõrvuti Euroopa Liidu (EL) lipp ja Eesti lipp.

«Kahetsusega avastasime esmaspäeval, et Eesti Euroopa Liidu liikmelisuse 15. aastapäeva eel on riigikogu Valgest saalist kadunud seni Eesti lippude kõrval seisnud Euroopa Liidu lipud. Eile ametisse astunud valitsuse üks erakond on varjamatult euroskeptiline ja kuigi peaminister on kinnitanud, et valitsuse kurss ei muutu, räägib sümbolitega ümber käimine teist keelt,» ütles endine peaminister Taavi Rõivas aprilli lõpus.

«Riigikogu on Eesti Vabariigi esindushoone, kus toimuvad üritused ja sündmused on kooskõlas Euroopa väärtustega. Lipu välja viskamine esindussaalist ei ole igapäevane ruumikujundus, sellel on sümboolne tähendus ja sümbolitega ei käida ringi kergekäeliselt. Märgid loevad,» lisas Rõivas.

Reformierakonna fraktsioon tegi riigikogu juhatusele ka ettepaneku üle vaadata riigikogu siseruumides kehtiv lipukasutuskord ning vajadusel see vastavalt seadusele ja protokolli heale tavale täpsemalt reglementeerida.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles