Prokuratuur ei vaidlusta Viljandi koolitulistaja vabastamist ning noormees pääseb vanglast

Andres Einmann
Copy
Prokuratuur ei vaidlusta Viru maakohtu otsust ja õpetaja tapnud Vahur Ruut vabaneb peagi vanglast.
Prokuratuur ei vaidlusta Viru maakohtu otsust ja õpetaja tapnud Vahur Ruut vabaneb peagi vanglast. Foto: Elmo Riig

Viru ringkonnaprokuratuur loobus Viljandis saksa keele õpetaja maha lasknud noormehe ennetähtaegselt vanglast vabastamise vaidlustamisest ning ta pääseb paari päeva pärast vabadusse.

«Prokuratuur analüüsis kohtu põhjendusi ja leidis, et kui kohus nii otsustas, siis on see kohtu otsus,» ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova Postimehele.

Viru maakohus otsustas 30. mail, et 19-aastane Vahur Ruut tuleb vanglast tingimisi ennetähtaegselt vabastada. Otsuse võis vaidlustada 15 päeva jooksul ehk selle nädala reedeni. Kui veel otsuse järel teatas Viru ringkonnaprokuratuur, et kaalub, kas vaidlustada otsus või mitte, siis praeguseks on selge, et edasikaebamist ei tule.

Kohus märkis, et vangla ega prokuratuur ei esitanud ühtegi tõsiseltvõetavat argumenti Vahur Ruudu ennetähtaegse vabastamise vastu.

Ruudu katseaeg kehtib kuni 27. oktoobrini 2023 ning kui ta paneb selle aja jooksul toime uue kuriteo, peab ta uuesti vanglasse minema.

Ruut kannab alates 2014. aasta oktoobrist üheksa-aastast vangistust tapmise ning tulirelva ja laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest. Alaealisena kuriteo toime pannud inimesele ei või karistuseks mõista üle kümne aasta pikkust vangistust.

Kohus rõhutas, et Ruudule mõistetud karistust ei ole vähendatud ega teda karistusest vabastatud – muutub vaid karistuse kandmise viis. Karistuse kandmisest lõplikult vabanenuks loetakse Ruut katseaja eduka läbimise korral ehk juhul, kui ta ei pane selle jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ning täidab käitumiskontrolli tingimusi ja talle määratud kohustusi.

Tollal 15-aastane Vahur Ruut tulistas 27. oktoobril 2014 Viljandi Paalalinna gümnaasiumis saksa keele tunni ajal õpetajat, kes suri saadud vigastustesse. Noormees kasutas oma isale kuuluvat revolvrit, mille ta salaja kodust võttis.

Keegi teine tulistamises viga ei saanud. Noormees ei osutanud sündmuskohale saabunud politseinikele vastupanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles