Õnnelik Bhutan matab hinge

Getter Raidam
, reisihuviline
Copy
Bhutani tuntuim ja külastatuim vaatamisväärsus, Tiigripesa klooster on ka kohalike palverännakute sihtpunktiks.
Bhutani tuntuim ja külastatuim vaatamisväärsus, Tiigripesa klooster on ka kohalike palverännakute sihtpunktiks. Foto: Getter Raidam

Selles maailma kõrgeimal asuvas riigis on linnast linna autosõitki omaette seiklus. Bhutanis, mis on Eestist umbes kuuendiku võrra väiksem, on vahemaad väiksed, aga nende läbimine võtab erakordselt kaua aega.

Sirged teed siin Himaalajas sisuliselt puuduvad ja tihti tuleb liiklust jagada nii kirevalt kaunistatud veoautode kui lehmade ja koertega, keda võimalus auto alla jääda keset teed seismast sugugi ei sega. Lisaks on teed väga kitsad ning ääristatud kaljude ja kuristikega.

Hotellid, kus peatume, kuuluvad riigi suure suguvõsaga kuninga sugulastele ning asuvad kõik mäenõlvadel, kõrgemal kõigist teistest ehitistest. Kummardus meie autojuhile – hotelli viival auklikul munakiviteel järgneb üks suure kalde all olev kurv teisele.

Rääkides kuninga suguvõsast, jääb esmalt kõrva see, et kõigi nelja naise tiitel on Queen Mother, kuninganna-ema. Nimelt on eelmine kuningas abielus nelja õega – õdedega abiellumine on jätkuvalt legaalne (noorte seas aga enam mitte populaarne). Samuti oli vanemas generatsioonis tavaline ka naisel abielluda kõigi perekonna vendadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles