Uuring: Keskerakonna ja EKRE toetus võrdsustus (6)

BNS
Copy
Valitsuse pressikonverents. Esiplaanil Mart Helme, taamal Jüri Ratas.
Valitsuse pressikonverents. Esiplaanil Mart Helme, taamal Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakond on riigikogu valimiste järel kaotanud toetajaid venekeelsete ja vanemaealiste valijate seas ning erakonna toetus võrdsustus juunis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE), selgus ERRi tellitud Turu-uuringute ASi küsitlusest.

Kõige populaarsem partei on endiselt Reformierakond. Pärast edukaid Euroopa Parlamendi valimisi tõusis Reformierakonna toetus juunis 32 protsendile. Maikuus oli suurimal opositsiooniparteil toetajaid 26 protsenti, vahendas ERRi uudisteportaal.

Keskerakonna toetus langes kuu varasemaga võrreldes kolme protsendipunkti võrra ja oli juunikuu küsitluses 19 protsenti. Sellega on Keskerakonna toetus sisuliselt võrdsustunud EKREga, keda toetas 18 protsenti.

Ent kui EKRE toetus on säilinud märtsis toimunud riigikogu valimistega samal tasemel, siis Keskerakond on oma valijaid valimiste järgsel perioodil tublisti kaotanud. Veel suurem on olnud kukkumine aasta algusest – jaanuaris oli Keskerakonna toetus Turu-uuringute küsitluses 33 protsenti.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus juunis oli 11 protsenti. Sotside reiting on kuuga kasvanud küll vaid ühe protsendipunkti võrra, mis jääb veamarginaali sisse. Kuid tänu Isamaa kahanenud toetusele on sotsid tõusnud neid kahe protsendipunktiga edestama. Isamaa toetus oli juunis üheksa protsenti.

Parlamendiväliste erakondade populaarsus on sama suur, kui see oli ka riigikogu valimistel: Eesti 200 poolt hääletaks neli protsenti, Eestimaa Roheliste, Elurikkuse Erakonna ja Vabaerakonna poolt üks protsent valijaist.

Kolme valitsuspartei kogutoetus oli 46 protsenti ning kahel opositsiooniparteil 43 protsenti. See on väikseim vahe alates valimistest.

Keskerakond on võrreldes riigikogu valimistele eelnenud küsitlustega kaotanud valijaid mitte-eestlaste seas, kuid nende toetus selles valijagrupis on ikkagi märkimisväärselt suur – 61 protsenti. Eestlastest toetab Keskerakonda vaid 11 protsenti.

Eestlaste seas kuulub ülekaalukas esikoht Reformierakonnale 37 protsendiga, teisel kohal on EKRE 19 protsendiga. Sotsiaaldemokraate ja Isamaad toetavate eestlaste osakaal on võrdne Keskerakonnaga  – sotsidel 12 protsenti ja Isamaal kümme protsenti.

Muust rahvusest valijate seas saab Keskerakonna järel enim toetust EKRE 11 protsendiga, järgnevad Reformierakond seitsme ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond kuue protsendiga. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles