Briti siseminister allkirjastas Assange`i väljaandmisnõude

Copy
WikiLeaksi asutaja Julian Assange.
WikiLeaksi asutaja Julian Assange. Foto: Victoria Jones / PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia siseminister Sajid Javid teatas, et allkirjastas Ameerika Ühendriikide väljaandmisnõude Julian Assange`i osas ning WikiLeaksi asutaja saatus on nüüd kohtu kätes.

«Ta on õigusega trellide taga. Homme arutatakse kohtus USA väljaandmisnõuet, kuid eile allkirjastasin ma väljaandmisnõude ja kinnitasin selle,» lausus Javid täna.

Javidi otsus avab võimaluse, et Assange antakse Ühendriikidele välja. USA justiitsministeerium on esitanud WikiLeaksi asutajale 18 süüdistust, muuhulgas süüdistuse spionaažis.

Assange`i süüdistatakse salastatud informatsiooni vahendamises ja avaldamises ning vandenõus tungida valitsuse arvutisse.

«Otsus on kohtu langetada, kuid siseministril on selles väga oluline roll ja kuna ma soovin, et õiglus pääseks võidule ning meil on legitiimne väljaandmisnõue, allkirjastasin ma selle, aga viimane sõna jääb kohtule,» lisas Javid.

47-aastane austraallane ei suutnud eelmisel kuul tervislikel põhjustel kohtu ette ilmuda ning istung lükati homsele. Sõltuvalt Assange`i seisundist võib protsess toimuda ka Belmarshi vanglas, kus Assange`i hoitakse.

Assange kannab Suubritannias 50 nädala pikkust vanglakaristust kautsjonireeglite rikkumise eest. Rootsi on WikiLeaksi asutaja osas taasavanud vägistamissüüdistustel põhineva juurdluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles