Mali valitsus vallandas viimaste verevalamiste tõttu kuberneri

Copy
Dogoni küla pärast pühapäeval ja esmaspäeval toimunud rünnakuid.
Dogoni küla pärast pühapäeval ja esmaspäeval toimunud rünnakuid. Foto: STRINGER / REUTERS /Scanpix

Mali ministrite nõukogu vallandas Mopti regiooni kuberneri pärast pühapäeval ja esmaspäeval toimunud verevalamisi.

Fulani rassist mehed ründasid pühapäeval ja esmaspäeval Dogoni küla Bankassi linnas ning tapsid kümneid rivaalse etnilise grupi liikmeid.

Mali valitsuse sõnul hukkus rünnakus 35 inimest. Piirkonna kohalike sõnul tapeti aga 95 inimest. Kumbki osapool ei ole väiteid tõestanud.

Mali valitsus kuulutas kolm päeva kestva üleriikliku leinaperioodi. «Sellest tragöödiast õppides on ministrid otsustanud Mopti regiooni kuberneri vallandada,» seisis valitsuse avalduses.

Uus peaminister Boubou Cisse külastas selle nädala teisipäeval rünnaku toimumispaika. Cisse sõnul oli surnute seas 24 last.

Märtsis toimunud rünnakus tapeti üle 150 Fulani külaelaniku, tegemist oli viimaste aastate vägivaldseima sündmusega Malis. Pärast rünnakut vallandas president Boubacar Keita kaks sõjaväe juhti ning oma peaministri, pärast mida läks laiali kogu valitsus.

Vägivaldsed kokkupõrked Dogoni jahimeeste ja Fulani karjakasvatajate vahel on nõudnud sadu ohvreid. Mali valitsus on kaotamas kontrolli riigi alade üle, mis kannatavad džihadiste rünnakute all.

Prantsuse jõud sekkusid Malis 2013. aastal, et aidata džihadiste rünnakuid tagasi suruda. Džihadistide relvajõud on muutnud Maali keskmised ja põhjapoolsed alad staapideks ning rünnakud jätkuvad. Lisaks õhutavad džihadistid kohalike etnilisi gruppe omavahel veelgi enam võitlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles