Jupiteri kuudel on keedusoola

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Jupiteri kuu Europa
Jupiteri kuu Europa Foto: NASA / REUTERS
  • Europa varjatud ookean on sarnane Maa omadega

Päikesesüsteemi suurima planeedi Jupiteri kaaslase Europa jäise kooriku all peituv ookean on Maa omadega palju sarnasem, kui teadlased on seni arvanud.

Väljaandes Sceince Advances avaldatud uuringu kohaselt kasutas rühm teadlasi Hubble’i kosmoseteleskoobi kujutise spekteranalüüsi vahendit (STIS), et skaneerida Jupiteri kuud infrapunavalguses. Nii tuvastasid teadlased ka kiiritatud naatriumkloriidi ehk maakeeli keedusoola spektraalallkirja, kirjutab portaal Engadget.

Juba aastal 2015 oli teadlane Kevin Hand pannud Maa ookeanisoolad Europa omadele sarnastesse tingimustesse ja pommitas neid kiirgusega. Tema naatriumkloriidi proov muutis värvi ja võttis täpselt sellise kollase tooni, nagu see on Europa alal nimega Tara Regio. Kuna STIS märkas Tara Regios täpselt sellist  spektraalparameetrit , mis vastab kiiritatud naatriumkloriidile, näitavad uue uuringu tulemused, et see piirkond on tõepoolest meresoola poolest rikas.

Kuna Tara Regio kaosmaastik on noorem kui kuu ülejäänud pind, usuvad teadlased, et sool on pärit pinna koosmõjust sell all oleva ookeaniga.

Varem arvati, et selle kuu ookeanid sisaldasid magneesiumsulfaate mitte naatriumkloriidi.

Kui Europa varjatud ookeanis on tõesti keedusool, siis on ka võimalik, et sellel on Maa-sarnased hüdrotermilised «tuulutusavad», mis annavad ühendi moodustamiseks vajaliku kloriidi. Kas see tähendab, et kuu on elusõbralik, pole veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles