Rahvusarhiiv sai taanlastelt kingiks hindamisraamatu koopia

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Taani hindamisraamatu lehekülgedel 41–53 on välja toodud pool tuhat kohanime Harju- ja Virumaalt. Nimistu on koostanud mungad, kes aastatel 1219–1220 Eestis ringi liikusid ja rahvast ristisid.
Taani hindamisraamatu lehekülgedel 41–53 on välja toodud pool tuhat kohanime Harju- ja Virumaalt. Nimistu on koostanud mungad, kes aastatel 1219–1220 Eestis ringi liikusid ja rahvast ristisid. Foto: Taani Hindamisraamat

Taani hindamisraamat on dokument, millest on kuulnud ilmselt kõik, kes vähegi kooli ajalootundides käinud, kuid selle haruldase üriku teksti näinud on ilmselt vähesed. Nüüdsest on see viga parandatav, sest Taani hindamisraamat on vabalt kättesaadav rahvusarhiivi digiteeritud arhiiviallikate kogus Saaga.

Rahvusarhiivi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Liisi Taimre selgitas, et hindamisraamatu digipiltide vormis koopia kinkisid taanlased omal initsiatiivil rahvusarhiivile seoses tänasest rahvusraamatukogus avatud näitusega «Dannebrog 800 – Taani lugu Eestis». Minnes rahvusarhiivi kodulehel Saaga andmebaasi, saab sealt Estica alajaotuse Taani Riigiarhiiv kaudu kogu 152-leheküljelise raamatu enda arvutiekraanile kuvada.

Tõsi küll, kuna 13. sajandist pärinev tekst on ladinakeelne, võib selle mõistmine osutuda keeruliseks, kuid omamoodi põnev on ka jälgi ajada enam kui viiesajal Põhja-Eesti kohanimel, mis leidub raamatu niinimetatud suures Eestimaa nimestikus lehekülgedel 41–53.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles