Norra parlament paneb karusloomakasvanduste uksed kinni (3)

Copy
Naarits Norras Brummundalis asuvas karusloomakasvanduses.
Naarits Norras Brummundalis asuvas karusloomakasvanduses. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Norra parlament toetas täna eelnõu, mis keelab uute karusloomakasvanduste avamise ning käseb olemasolevad kasvandused 2025. aastaks kinni panna.

Eelnõu toetati häältega 101-68.

Karusloomade kasvatamine elatusallikana on Norras minetanud oma kunagise tähtsuse. Riigis on nüüdseks alla 200 karusloomakasvanduse.

Eelnõu taustal käis parempoolse koalitsiooni ja liberaalse erakonna Venstre kauplemine. Venstre ütles, et kui karusloomakasvatamist ei keelata, siis tema parempoolsete valitsusega ei ühine.

Loomaõiguslastele tegi keeld rõõmu.

«See on suur võit loomade heaolule Norras. On aru saadud, et loomadega arvestamine on tähtsam kui raha ja ärihuvid,» ütles Norra loomakaitseühenduse juht Siri Martinsen.

Valitsus on karusloomakasvandustele makstavateks hüvitisteks kõrvale pannud umbes 500 miljonit krooni (50 miljonit eurot). Kasvanduste hinnangul peaks summa olema 2,3 miljardit krooni (230 miljonit eurot).

«500 miljonit krooni võib tunduda palju, kuid siin ei kompenseerita vaid töökaotust. Siin kaob kogu elatusallikas. Kasvatajatel teisi variante napib - liha ja piima toodetakse meil juba praegu liiga palju,» ütles karusloomakasvatajate keskliidu esindaja Guri Wormdahl.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles