USA ärgitas ÜRO Julgeolekunõukogu Iraanile vastu seisma (1)

Copy
Neljapäeval Omaani lahel rünnaku tagajärjel põlema läinud tanker Front Altair enne, kui tulekahju kustutatud sai.
Neljapäeval Omaani lahel rünnaku tagajärjel põlema läinud tanker Front Altair enne, kui tulekahju kustutatud sai. Foto: ISNA / AFP / Scanpix

Ühendriigid ärgitasid eile ÜRO Julgeolekunõukogu seisma vastu Teheranist lähtuvale ohule pärast seda, kui Washington ütles, et Omaani lahes kahte tankerit tabanud rünnaku eest vastutab Iraan.

Nõukogu kohtus suletud uste taga ning kuulas ära USA ÜRO-saadiku kohusetäitja Jonathan Coheni briifingu Washingtoni hinnangust, et rünnakute eest strateegiliselt tähtsal veeteel vastutab Iraan.

Rünnakud, mis tulid kuu pärast sarnaseid intsidente nelja tankeriga Araabia Ühendemiraatide ranniku juures, «näitavad selget ohtu, mis Iraan rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule osutab», lausus Cohen.

«Palusin julgeolekunõukogul püsida selle teema juures ning ootan, et arutame seda ja sellele vastamist eelseisvatel päevadel veel,» lisas ta.

Washingtoni nägemust teised nõukogu liikmed ei jaganud. Nad tõid esile, et Iraani ja rünnakuid siduvaid selgeid tõendeid seni pole, laususid diplomaadid.

Nõukogule esitatud raportis öeldi, et «väga tõenäoliselt» kasutati rünnakutes nelja laeva kere külge pandud magnetmiini. Neid asetavad laevadele kiirpaatidelt sukelduvad tuukrid.

USA ametnikud ütlesid Washingtonis, et neil on ühest laeva külge pandud, kuid plahvatamata jäänud miinist ka pilt.

Kuveidi suursaadiku Mansour al-Otaibi sõnul mõistsid nõukogu liikmed vägivalla hukka ning paljud neist nõudsid rünnaku faktide väljaselgitamiseks uurimist.

«Tahaksime teada, kes selle juhtumi taga oli,» ütles ta ajakirjanikele pärast kohtumist.

Norra merendusameti sõnul teatati neljapäeval kolmest plahvatusest Norra firma omandis tankeril Front Altair, mis sattus «rünnaku alla» koos Singapuri firma laevaga Kokuka Courageous. Laevad, mille pardal olid äärmiselt tuleohtlikud ained, läksid põlema.

Front Altairi omanikfirma Frontline teatel evakueeriti laeva 23 venelasest, filipiinlasest ja grusiinist meeskonnaliiget lähedalasuvale Hyundai Dubai laevale.

Kokuka Courageousit omav ettevõte BSM Ship Management ja USA merevägi teatasid, et kõik Kokuka 21 filipiinlasest meeskonnaliiget toimetati USA mereväe hävitajale Bainbridge ja üks meeskonnaliige sai kergelt viga.

Iraani riigimeedia varasemal teatel viidi 44 tankerite meremeest Iraani sadamasse Hormozgani provintsis.

Ühelt poolt firmade ja USA ning teiselt poolt Iraani riigimeedia vastukäivatesse teadetesse esialgu selgust tuua ei õnnestunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles