Christchurchi mošeeründaja end kohtus süüdi ei tunnistanud (3)

Copy
Christchurchi mošeerünnaku arvatav toimepanija Brenton Tarrant.
Christchurchi mošeerünnaku arvatav toimepanija Brenton Tarrant. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Uus-Meremaal Christchurchis toimunud mošeerünnaku arvatav toimepanija, keda süüdistatakse mitmikmõrvas ja terrorismis, end kohtus täna süüdi ei tunnistanud.

Christchurchi kõrgema kohtu istungil Aucklandi vanglast videosilla kaudu osalenud Brenton Tarrant (28) istus vaikides, kui tema advokaat Shane Talt ütles, et tema klient ei tunnista end süüdi üheski tema vastu esitatud süüdistuses.

Kohtualusele on esitatud 15. märtsil toimunud rünnaku tõttu 51 süüdistust mõrvas, 40 mõrvakatses ning üks süüdistus terroriakti toimepanemises.

Kui saalis kõlas advokaadi lause, et Tarrant end süüdi ei tunnista, siis täis kohturuumis istunud ellujääjad ning tapetute lähedased ärritusid. Pahameelt suurendas Tarranti näol olnud naeratus.

«See vaid näitab, et ta on elajas,» ütles kuuliga jalga saanud Mustafa Boztas kohtust väljas. «Olen kurb, et keegi võib olla niivõrd ebainimlik ja võtta süüta inimeste elusid.»

Abdul Aziz, kes Linwoodi mošees tulistajale vastu hakkas ning ta minema ajas, ütles, et tahtis näha süüaluse nägu.

«Ta naeris seal (kohtus) ja arvab, et ta on niivõrd kõva mees, kuid kui ta minuga silmitsi seisis, siis oli ta argpüks ja jooksis,» lisas ta.

«Ta polnud tol hetkel püsti seismiseks piisavalt mees, aga nüüd ta seisab seal ja naerab... Pange mind temaga 15 minutiks ühte kongi ja siis vaatame, kas ta enam naerda suudab.»

Süüdistuse järgi avas Tarrant tule Al Noori mošees reedese palvuse ajal. Sealt sõitis ta läbi linna veretöö jätkamiseks Linwoodi mošees. Samal ajal voogedastas ta oma tegu sotsiaalmeedias.

Kohtuistungil kuulati ära vaimse tervise hinnangud, mille järgi saab Tarranti üle kohut mõista.

«Kaitsealuse taotluse esitamise, oma advokaatidele juhiste andmise ning kohtumõistmise läbimise asjus ei kerkinud esile ühtegi probleemi. Tervislikku seisundit käsitlevat istungit pole vaja,» ütles kohtunik Cameron Mander peatselt pärast istungit tehtud avalduses.

Mander seadis kohtuprotsessi alguseks järgmise aasta 4. mai ning oodatakse, et protsess kestab vähemalt kuus nädalat.

«Kohus üritab alustada rasketes kuritegudes kohtuprotsesse aasta jooksul vahistamisest. Selle juhtumi ulatus ja keerukus teeb selle raskeks,» lisas Mander.

Didar Hossain, kelle onu ja sõbrad rünnakus surma said, oli pettunud, et õigusemõistmine nii kaua võtab.

«See tuleks lõpuni viia kuue kuuga. Sellest meile kõlbaks. Me pole rahul,» lisas ta.

Mander keelas uudisteagentuuridel Tarrantist piltide ja videote tegemise, kuigi ütles, et ajakirjandus võib kasutada varasematel istungitel tehtud pilte.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles