Video: Iraani laev eemaldab tankerilt plahvatamata miini (1)

Copy
Iraani paat tankerilt miini eemaldamas.
Iraani paat tankerilt miini eemaldamas. Foto: Kuvatõmmis/USA merevägi

Ameerika Ühendriikide sõjavägi avaldas eile video, millel kujutatakse Iraani mereväe paati eemaldamas plahvatamata jäänud miini Omaani lahel rünnaku alla sattunud aluselt.

USA välisminister süüdistas eile õhtul Omaani lahel toime pandud rünnakutes Iraani. Pärast seda väljastas USA keskväejuhatus video, millel kujutatakse Iraani sõjaväealust Jaapani tankerilt Kokura Courageous mingit objekti eemaldamas. USA sõnul on objekti näol ilmselt tegu plahvatamata miiniga.

Iraani alus otsustas tankeri küljest miini eemaldada hoolimata sellest, et piirkonnas oli mitmeid tunde viibinud USA hävitaja USS Brainbridge, samuti USA droonid ja sõjalennuk Boeing P-8 Poseidon.

USA ametnikud usuvad, et iraanlased soovisid eemaldada tõendeid oma seotusest rünnakutega.

Fotol on näha kahjustused aluse Kokuka Courageous keres ja arvatav miin.
Fotol on näha kahjustused aluse Kokuka Courageous keres ja arvatav miin. Foto: HANDOUT / REUTERS / Scanpix

Ühe kaitseallika sõnul on piirkonda sisenenud mitu Iraani alust, kuigi USS Brainbridge viibib endiselt piirkonnas. Seetõttu väljastas USA keskväejuhatus avalduse, öeldes: «Kokkupuude USS Brainbridge`i või selle missiooniga ei ole aktsepteeritav.»

Pompeo oli eile õhtul tehtud avalduses kindel, et Jaapani aluse Kokura Courageous ja Norra tankeri Front Altair vastased rünnakud korraldas Iraan.

«See (hinnang) põhineb luureandmetel, kasutatud relvadel, operatsiooni läbiviimiseks vaja läinud oskusteabel, hiljutistel sarnastel Iraani rünnakutel laevanduse vastu ning faktil, et mitte ühelgi piirkonnas tegutseval rühmitusel pole niivõrd peeneid vahendeid ega oskusi,» sõnas Pompeo.

USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Michael Gross/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Iraan on süüdistused tagasi lükanud. Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif lausus, et USA asus ilma ainsagi otsese või kaudse tõendita kohe tegema järeldusi Iraani vastu.

Eile kohtus suletud uste taga ÜRO Julgeolekunõukogu ning kuulas ära USA ÜRO-saadiku kohusetäitja Jonathan Coheni briifingu Washingtoni hinnangust, et rünnakute eest strateegiliselt tähtsal veeteel vastutab Iraan.

Rünnakud, mis toimusid kuu pärast sarnaseid intsidente nelja tankeriga Araabia Ühendemiraatide ranniku juures, «näitavad selget ohtu, mis Iraan rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule osutab», lausus Cohen.

«Palusin julgeolekunõukogul püsida selle teema juures ning ootan, et arutame seda ja sellele vastamist eelseisvatel päevadel veel,» lisas ta.

Washingtoni nägemust teised nõukogu liikmed ei jaganud. Nad tõid esile, et Iraani rünnakutega siduvaid selgeid tõendeid seni pole.

Nõukogule esitatud raportis öeldi, et «väga tõenäoliselt» kasutati rünnakutes nelja laeva kere külge pandud magnetmiini. Neid asetavad laevadele kiirpaatidelt sukelduvad tuukrid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles