Fotod ja video: Jõgevamaal murdis teise korruse aknast välja hüpanud noor koer mõlemad esijalad (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Bussi peale kiirustavad lapsed ja tuppa jäetud seitsmekuune suurt kasvu kutsikas. Avatud aken. Muud polnud vajagi, et ühele Jõgevamaal Kaude külas elavale perekonnale ränk hoop anda. 

«Oodake mind ka! Tahan ka õue! Võtke mind kaasa! Koera ei tohi maha jätta!» ütleks tõenäoliselt Roki, kui me tema keelt mõistaksime. Küllap sellise mõttevälgatuse ajendil perega kõikjal kaasas käima harjunud kutsa teise korruse avatud aknast välja sööstiski. Lapsi korraks bussi peale saatma läinud omanikele ta järgi ei jõudnud, sest kukkumise tagajärjel murdusid mõlemad tema esijalad ja kuigi hetkeks suutis Roki veel püsti tõusta, ei jõudnud katkised käpaluud koera suurt keha kanda. 

Roki toimetati kiirelt kiirelt Tartusse Maaülikooli loomakliinikusse, kus selgus, et seitsmekuuse ja 42 kilogrammi kaaluva Roki käpad on õnnetult katki sellise koha pealt, kus pole luud, mille sisse kruvi keerata. Õhku kinnituskruvisid teadupärast panna ei saa ja seetõttu tuleb Roki opereerimise puhul kasutada palju loomingulisemat lähenemist. Kuna kliinikumi arstid ei soovinud Rokit kehva prognoosi tõttu opereerida, võtsid koera omanikud ühendust MTÜ Loomapäästegrupiga ja neljajalgne toimetati Tallinnasse. 

«Roki elu päästmise võttis ette dr. Kristo Klaassen Billy loomakliinikust. Veel eile polnud selge kas Rokit saab päästa või tuleb ta lihtsalt lihtsalt narkoosist üles äratamata jätta. Perekond oli sellisest valikust teadlik ning nõustus raske südamega,» sõnas Loomapäästegrupi juhatuse liige Heiki Valner. «Kõigi osapoolte õnneks polnud seda pöördumatut otsust vaja vastu võtta ja pikk operatsioon möödus edukalt.»

Lõikusele järgnenud öö veetis Roki Loomade Kiirabi Kliiniku personali valvsa pilgu all ja paistis tublisti toibuvat. Täna opereeritakse tema teist käppa ja uue nädala alguseni jääb koer kliinikusse. Siis saab pere oma lemmiku kätte ja algab pikk taastumisperiood.

Et lemmiklooma operatsioon pole just odavate killast ettevõtmine, otsustas Roki pere abi otsida teiste loomasõprade käest. Tagasiside lootustandev polnud ja nii mõnigi süüdistas neid väljamõeldud koera jaoks raha kerjamises. Loomapäästegrupp otsustas õla alla panna, kuid neilgi ei ole rahataskud põhjatud. 

«Loomapäästegrupp on paljude loomaomanike, kelle lemmikuga õnnetus juhtus, jaoks viimaseks õlekõrreks olnud juba lugematuid kordi. Kuigi meie egiidi all võetakse ette lausa ilmvõimatuid veterinaarseid toiminguid, siis ometigi arutame me alati loomaarstidega alustades ravi keerukusest, paranemisvõimalustest ja hilisemast elukvaliteedist peensusteni kõik läbi,» kirjeldas Heiki Valner tööprotsessi. «Me ei saa anda garantiid, et Roki mõlemad käpad tööle hakkavad, aga me vähemalt proovime seda noort elu säästa ja päästa.»

Kuigi Roki raviarvete lõplik summa ei ole see teada, küündib ainuüksi tema esimese kahe operatsiooni summa üle paarituhande euro piiri. Kui ka sina soovid noore kutsa paranemisse panustada, saad seda teha pangaülekandega: 

Loomapäästegrupp MTÜ

EE437700771003183318 

«Roki ravi»

Või helistades annetustelefonile:
900 23 23 (10.-) 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles