Jaapani tankeri meeskond nägi enne plahvatust lendavat objekti (4)

Copy
Ettevõtte Kokuka Sangyo juhataja Yutaka Katada.
Ettevõtte Kokuka Sangyo juhataja Yutaka Katada. Foto: Kyodo / Reuters / Scanpix

Omaani lahes eile rünnaku alla sattunud tankeri Kokuka Courageous meeskonna teatel nähti enne teist plahvatust aluse suunas lennanud objekti.

«Meeskonnaliikmete sõnul tabas neid lendav objekt. Nad nägid seda oma silmaga,» lausus firma Kokuka Sangyo juhataja Yutaka Katada.

«Me saime raporti selle kohta, et miski tundub olevat selle suunas lennanud, seejärel käis plahvatus, mis tekitas laeva keresse augu,» lisas tankerit omava ettevõtte juhataja.

Kahjustused aluse Kokuka Courageous keres.
Kahjustused aluse Kokuka Courageous keres. Foto: AP / SCANPIX

Katada sõnul langes metanooli vedanud alus eile kahel korral rünnaku alla. Pärast esimest plahvatust üritas meeskond teha pettemanöövreid, kuid kolm tundi hiljem rünnati seda uuesti.

Ettevõtte juhataja sõnul ei ole neil andmeid esimese rünnaku iseloomu kohta. Plahvatused põhjustasid alusel tulekahju, kuid põleng ei tekitanud suuri kahjustusi. Meeskonnaliikmed suudeti evakueerida, üks meeskonnaliige sai kannatada.

«Meeskonnaliikmed pöördusid USA sõjaväe abiga laeva tagasi ja käivitasid selle varuenergiaallika,» lausus Katada. «Me vaatame üldised kahjustused üle, kuid ei usu, et aluse uppumine oleks võimalik. Kaubale ja kütusele kahjusid ei ole.»

Tankeri Kokuka Courageous meeskonnaliikmed USS Brainbridge`i pardal esmaabi saamas.
Tankeri Kokuka Courageous meeskonnaliikmed USS Brainbridge`i pardal esmaabi saamas. Foto: JASON WAITE / AFP / SCANPIX

Katada ei usu, et algsed väited torpeedotabamusest oleksid tõesed. «Kahjustused olid merepinnast üleval pool. Torpeedo korral oleks kahjustada saanud laeva osa, mis oleks veepiirist allpool. Seega ma arvan, et raportid on ekslikud,» arvas ta.

Alust Kokuka Courageous rünnati samal ajal kui toimus kolm rünnakut Norra ettevõttele kuuluva aluse Front Altair vastu, mille pardal toimus kolm plahvatust.

Rünnakute eest ei ole keegi vastutust võtnud. USA on süüdistanud intsidentides Iraani, mis on oma seotust eitanud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles