Uus juudiasundus Golani kõrgendikel võib saada Trumpi nime

Copy
Donald Trump võib saada Golanile endanimelise asunduse.
Donald Trump võib saada Golanile endanimelise asunduse. Foto: Zumapress/Scanpix

Iisraeli valitsus kohtub pühapäeval Golani kõrgendikel, et avaldada austust USA presidendile Donald Trumpile ja hääletada asundusele tema nime andmise üle, teatas peaministri büroo. 

Trump loobus märtsis aastakümneid kestnud rahvusvahelisest konsensusest ja tunnustas Iisraeli suveräänsust Golani kõrgendike üle, mis vallutati Süürialt 1967. aasta Kuuepäevases sõjas ning hiljem annekteeriti. 

Tema otsust ülistas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes tõotas anda ühele uuele asundusele Trumpi nime. 

"Kabinet kohtub Golani kõrgendike asjus pühapäeval, et avaldada tänu president Trumpile, kes tunnustas Iisraeli suveräänsust Golani üle," märkis neljapäeval peaministri büroo. 

Ministrid hääletavad esmalt selle üle, kas toetada asundusele Trumpi nime andmist, ning positiivse otsuse korral täpse nime üle. 

Iisraeli meedia andmeil rajatakse asundus Golani põhjaossa ning selle nimeks saab "Trumpi kõrgendikud". 

Iisrael annekteeris 1981. aastal 1200 ruutkilomeetrit Golanist. Rahvusvaheline kogukond ei ole seda kunagi tunnustanud. 

Okupeeritud Golanil elab endiselt umbes 18 000 Süüria druusi, kellest enamik on keeldunud võtmast Iisraeli kodakondsust. 

Ühtlasi elab seal 33 asunduses 20 000 Iisraeli asunikku. 

Trump põhjustas Araabia ja moslemimaailmas raevu ka 2017. aasta detsembris, kui tunnustas vaidlusalust Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. 

Iisrael on korduvalt kinnitanud, et Jeruusalemm on selle "igavene, jagamatu pealinn". Palestiinlased aga näevad selle idaosa enda tulevase riigi pealinnana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles