Miks mu kass oma toitu ei söö?

Copy
Foto: https://unsplash.com

Tänapäeva kasside elukvaliteeti kipuvad piirama kitsad elamistingimused ja ebatervislik toit. Loomult on kass saagipüüdja, kes peab saama värsket liha. Linnatingimustes elavale lemmikule on seda aga sageli raske pakkuda, seega peaks loomaomanik eelistama lemmikut toites ületöödeldud pika säilivusajaga poetoidu asemel kvaliteetset toortoitu.

Kassid on karnivoorid, see tähendab, et nende menüüs on lihal ja kalal väga oluline roll ning nad vajavad rohkem valku kui enamik teisi imetajaid. Kass ei suuda iseseisvalt piisavalt tauriini toota. Tauriin on asendamatu aminohape, mis mõjutab looma südametööd ja on antibakteriaalsete omadustega. Ilma selleta võib kass nägemise kaotada ja viljatuks jääda. Peale selle olulise aminohappe sisaldub lihas teisigi eluks vajalikke toitaineid ja vitamiine nagu näiteks A-vitamiin ja arahhidoonhape.

Miks mu kass ei söö?

Sageli on kassiomanikud hädas küsimusega, miks kass oma toitu ei söö. Tegelikult tunneb pirtsaka ja valivana näiv kass lihtsalt väga hästi ära, mida süüa, mida mitte. Taimset ja vähese lihasisaldusega toitu süües jääks kass väga haigeks. Lisaks võivad tema silmad rähmaseks muutuda, karv tuhmuda ja nahk sügelema hakata. Ka kuivtoit teeb talle pigem karuteene, kuna sageli sisaldavad need rohkelt süsivesikuid, tärklist, teravilja ja taimset valku. Need võivad soodustada kassi ülekaalulisust ning diabeedi teket. Seda eriti juhul, kui kass väga palju ei liigu. Peale selle ei näri valdav osa kassidest kuivtoitu, mistõttu on neil tihti igemeprobleeme ja hammaste haigusi.

Poelettidelt saab küll vaevata ja odavalt kätte nii koerale kui kassile mõeldud toidu, kuid paraku ei sisalda need alati loomale vajalikus koguses liha ning on kassi jaoks väga madala toiteväärtusega. Ka inimestele kõlbmatuid toidujääke ja kuumtöödeldud toite ei tohiks kassile anda, kuna need võivad põhjustada loomale erinevaid terviseprobleeme ja isegi allergiaid.

Et aga oma kassile parim elukvaliteet tagada, tuleks talle toitu valides jälgida, et liha toidu keskne koostisosa oleks. Mida suurem protsent seda toidus on, seda parem. Üldiselt peaks kass saama rohkelt sellist toitu, mis ühes saakloomas on. Ideaalseks on hiir või lind, kelles on umbes 70% vett, 20% valku, 7% rasva ja 2% süsivesikuid. Sellele lisaks on kassile vaja ka värskelt püütud saagis sisalduvaid luid, millest ta saab kaltsiumi ja vitamiine. Seega ei piisa ainult sellest, kui anda kassile kanafileed või puhastatud kala, kuna nii jääb osa toitaineid saamata.

Vett saavad toortoidust

Lisaks lihale kassi toidumenüüs, on oluline, et tal oleks kõrval alati ka värske vesi. Seetõttu võibki näha, kuidas kass vett otse kraanist joob. Nimelt tuleb see nende instinktist - voolav vesi tundub värskem kui see, mis joogianumas on. Ka see, kui kass sinu klaasist või tassist vett jooma tuleb, võib olla märgiks, et tuleks tema enda joogivesi ära vahetada.

Kassil, kes ainult kuivtoitu sööb, võib tekkida vedelikupuudus. Kuna üldiselt saab kass enda veenormi saakloomast, ei pruugi tal niisama lihtsalt januinstinkti tekkida. Teda vett jooma meelitades võid katsetada erinevast materjalist kausse. Samuti on hea, kui paigutad kodu erinevatesse nurkadesse veeanumaid, et kassile nii vee olemasolu meelde tuletada.

Väga levinud on arusaam, et kass peab piima jooma. Tegelikult ei ole see soovitatav. Kass on sündinud toortoitu sööma, milles on piisavas koguses vett. Seetõttu on vedelikurohked konservid kasside igapäevamenüüs väga olulisel kohal. Linnatingimustes elaval loomal pole aga näiteks hiiri võimalik ise püüda, seega tuleb omanikul saaklooma materjal loomale kaussi ise kokku panna ja sealjuures arvestada, et loom ka vett saaks.

Loomakauplustes on väga lai valik erinevat kvaliteetset toitu nii koertele kui kassidele, mis on valmistatud naturaalsest toorainest sisaldades sinu lemmiku eluks kõike vajalikku õiges koguses. Enamasti koosnevad need lihast või kalast, köögi- ja juurviljadest ning mõningatest teraviljadest. Kindlasti ei peaks teravilja oma lemmiku menüüs täielikult vältima, kuna näiteks nisu, oder, mais, kaer, tatar ja kinoa on väga headeks ning kergesti seeditavateks valkude, aminohapete ja vitamiinide allikaks. Loomulikult tuleks neid vältida juhul, kui loomal peaks olema mõne teravilja vastu allergia. Kui loom reageerib mõnele konservile näiteks punetava nahaga, vesiste silmade, kõhulahtisuse või millegi muuga, siis ei tasu jääda ootama sümptomite möödumist, vaid targem oleks konserv välja vahetada.

Mida kvaliteetsem on toortoit, seda energilisem ja elurõõmsam on su kass. Liharikas toortoit paneb loomal karva läikima, hoiab nii silmad kui kõrvad puhtad ning looma tervena.

Copy
Tagasi üles