Briti kohus määras Assange'i väljaandmisistungid 2020. aastaks

Copy
Julian Assange`i maskiga meeleavaldaja Westminsteri magistraatkohtu ees.
Julian Assange`i maskiga meeleavaldaja Westminsteri magistraatkohtu ees. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix

Briti kohtunik määras WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i USA-le väljaandmise istungite algusajaks 2020. aasta veebruari.

USA süüdistab 47-aastast Austraalia kodanikku Assange'i spionaažis, kuna ta avalikustas 2010. aastal suure hulga salajaseks kuulutatud sõjalisi ja diplomaatilisi dokumente Ühendriikide pommirünnakute kohta Afganistanis ja Iraagis.

Lisaks süüdistatakse Assange`i vandenõus tungida Ühendriikide kaitseministeeriumi arvutisüsteemi.

«See on seotud ühe suurima salastatud informatsiooni avalikustamise juhtumiga Ühendriikide ajaloos,» lausus USA poolt esindav Ben Brandon.

Pärast seda kui kohtunik luges ette Assange`i vastu esitatud süüdistused, mille hulgas on ka süüdistus USA kaitseministeeriumi arvutisüsteemi salasõna häkkimises, vastas videosilla vahendusel istungil osalenud Assange: «Ma ei muukinud mingit salasõna.»

Hallis T-särgis valge habemega Assange lausus, et kaalul on 175 aastat tema elust ning kaitses enda asutatud veebilehe tegevust: «WikiLeaks ei ole midagi muud kui avaldaja.»

Eile teatas Suurbritannia siseminister Sajid Javid, et allkirjastas Ameerika Ühendriikide väljaandmisnõude Julian Assange`i osas.

Praegu kannab Assange Londoni vanglas 50-nädalast karistust 2012. aastal Suurbritannia kautsjonitingimuste rikkumise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles