Galerii: juuniküüditamise mälestuspäeva «pisarate meri»

Copy

Inimõiguste Instituut rajas juuniküüditamise mälestuspäeva puhul Tallinna Vabaduse väljakule helesinistest õhupallidest «pisarate mere», meenutamaks 1941. aasta juuniküüditamise ohvreid üle kogu Eesti. Tänavu luuakse «pisarate mere» installatsioon viimast korda.

Tallinnas Vabaduse väljakul näeb ülevaadet inimestest, keda 1941. aastal toimunu otseselt puudutas. Siin on rohkem kui 12 000 represseeritu nime: küüditatud ja vangilaagritesse saadetud; need, kes põgenesid või end varjasid; Siberisse küüditatud peredes sündinud lapsed. Lisaks on nimekirjas ka 1940. aastal küüditatud Konstantin Pätsi ja Johan Laidoneri perekonnad.

Mälestuspäeva korraldajad panevad kõigile südamele, et õhupalle lendu ei lastaks. Kuigi tegu on biolagunevate materjalidega, võivad need siiski loodust kahjustada. Õhupallid seisavad Vabaduse väljakul terve päeva, sõltuvalt sellest, kui kaua nad ilmastikuoludele vastu peavad. Tugeva vihmasaju korral õhupalliinstallatsiooni ei toimu. Sel aastal toimub õhupallide installatsioon viimast korda ning lähitulevikus on kavas korraldada konkurss uute ideede leidmiseks.

1941. aasta juuniküüditamine oli inimsusevastane kuritegu, mille panid toime NSV Liidu julgeolekujõud Baltikumis ja endises Bessaraabias, et vabaneda «nõukogudevastastest elementidest». Represseeritute hulgas oli poliitikuid, omavalitsustegelasi, riigiametnikke, politseinikke ja sõjaväelasi, ettevõtjaid ja edukamaid põllumehi, haritlasi ja seltskonnategelasi, kellest paljud saadeti vangilaagritesse ning kellega koos küüditati ka nende pereliikmed. Enamik Siberisse asumisele saadetuist olid naised ja lapsed, kelle isad ja abikaasad vangistati.

Eestist küüditati 1941. aastal Siberisse rohkem kui 10 000 inimest. Koos samaaegse deporteerimislainega viidi Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Valgevenest ja Moldovast ümberasumisele rohkem kui 85 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles