Urmas Reinsalu Leedus: meie julgeoleku seisukohalt on oluline hoida üleatlantilist sidet (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Välisminister Urmas Reisalu kohtus Vilniuses oma Leedu kolleegi Linas Linkevičiusega, kellega kinnitati kahe riigi häid suhteid ning vajadust jätkata ühiste pingutustega regiooni julgeoleku tagamiseks. 

«Ühised sihid välispoliitikas ja arusaam julgeolekuolukorrast muudab meie head suhted veelgi kindlamaks. Balti kaitsekoostöö on tugevam kui kunagi varem ning peame seda liini ka jätkama,» ütles Reinsalu, lisades olulisust üle-atlantilise sideme hoidmisest. «NATO kontekstis peame keskenduma eelkõige allianssi võimekusele uute ohtudega toime tulla,» ütles välisminister.

Välisministrid võtsid vaatluse alla olukorra Ukrainas ja mõlemad mõistsid tugevalt hukka Venemaa tegevust, sealhulgas lihtsustatud korras vene kodakondsuse väljastamist Ukraina elanikele. «Euroopa Liiduna peame ühiselt seisma Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse eest ning püüdlema konflikti lahenduse suunas,» ütles Reinsalu. Kohtumisel räägiti ka idapartnerlusest, kinnitades vajadust hoida seda ELi tähelepanu all ja aidata idapartnereid reformidega edasi liikuda.

Leedu välisminister Linkevičius õnnitles oma kolleegi Eesti valituks osutumise puhul ÜRO Julgeolekunõukogu mitte-alaliseks liikmeks. Reinsalu kinnitas Linkevičiusele, et aktiivse tegutsemisega maailmaorganisatsioonis tagab Eesti paremini ka Balti regiooni julgeoleku. 

Reinsalu kinnitas lisaks Eesti kava korraldada Kolme mere tippkohtumise aastal 2020. Välisministrid arutasid kohtumisel ka ELi tuleviku, sealhulgas laienemise küsimusi, ning regionaalseid projekte, sealhulgas Rail Baltic ja elektrivõrgu desünkroniseerimine.        Välisminister asetas täna Vilniuses ka pärja Nõukogude okupatsiooni ohvrite monumendi juurde ja külastas Okupatsioonide ja vabadusvõitluste muuseumi Leedus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles