Tänavune Baltic Offshore Week algas avamereetapiga

PIRET SALMISTU
Copy

Sel nädalalõpul, 14.-16. juunil toimuvad Helsingis avamerepurjetamise ORC klassi Eesti ja Soome meistrivõistlused regati Baltic Offshore Week raames, kust võtab osa 39 jahti – 11 Eestist ja 28 Soomest. Võistlust on enam-vähem aastate kaupa vaheldumisi Soome lahe lõuna- ja põhjakaldal peetud juba üheksa aastat. Hommikul kell 9 Katajanokka sadamas peetud kaptenite koosolekul tutvustasid soomepoolsed korraldajad regati võistluskomiteed, protestikomiteed, teisi ametnikke ja toetajaid.

Baltic Offshore Week 2019 Helsingis - Esimene päev 
Baltic Offshore Week 2019 Helsingis - Esimene päev Foto: Piret Salmistu

Purjetajad said täna tunda sügisele sarnaseid ilmaolusid. Hallist taevast tibutamas seenevihma, soojakraadid 10-15 vahele ning merd kattev tihe udu olid reedese päeva märksõnadeks. Peavõistlusjuht Madis Ausmani ei rõõmustanud ei tuulesuuna muutus 180 kraadi, ega ka mitte merele laskunud tihe udu, mis ei lasknud stardiliini korralikult ehitada ega ka startidega õigel ajal alustada. Pärast ca tunniajast stardisignaali edasilükkamist hakkas udud siiski taanduma ja nähtavus paranes, mistõttu õnnestus lõpuks ka stardiliin paika saada ja keskpäeva paiku anda kolmele grupile stardid 30-47-miilisele avamereetapile – suurimate jahtide ehk ORC A grupp esimesena ja siis väiksemad grupid järgi. Avamereetapi põhiline takistus purjetajatele oligi tihe udu, mis tegi nii purjetamise kui ka otsuste tegemise keerukaks, kuna kaasvõistlejaid polnud näha ja nende kiirused vastastikku hoomamatud.

Arttu Hulti jaht Inferna FIN6863 (Inferno 31) - avamereetapi C grupi võitja
Arttu Hulti jaht Inferna FIN6863 (Inferno 31) - avamereetapi C grupi võitja Foto: Piret Salmistu

Esimestena lõpetasid avameresõidu C grupi jahid, kes läbisid 30-miilist rada 5 tundi 55 minutit kuni 6 tundi ja 27 minutit. Korrigeeritud aja järgi oli selles grupis offshore-võistluse võitja Arttu Hulti jaht Inferna FIN6863 (Inferno 31) kolme minuti ja seitsme sekundi järel. Teise koha võttis esimeselt etapilt Markku Auvineni Donna FIN4493 (Inferno 31) ning kolmas koht selles grupis läks Heikki Vesalaineni jahile Uhuru FON10879 (esimene 31,7). C grupis võistleb 11 jahti Soomest.

ORC C grupi tulemused

Aivar Tuulbergi Katariina II EST646 (Arcona 340) ja Sugar EST774 (Itaalia 9,98F) Marjaliisa Umbi juhtimisel
Aivar Tuulbergi Katariina II EST646 (Arcona 340) ja Sugar EST774 (Itaalia 9,98F) Marjaliisa Umbi juhtimisel Foto: Piret Salmistu

ORC B grupis juhtisid 39-miilist avameresõitu kolm Eesti jahti – Aivar Tuulbergi Katariina II EST646 (Arcona 340), Sugar EST774 (Itaalia 9,98F) Marjaliisa Umbi juhtimisel ja Harles Liiviga roolis My Car EST535 (X-35 mod). Samal ajal suutis jahi mõõdukirjade järgi selle grupi üks aeglasemaid paate, Jazz (First 34,7) Viljar Sepaga roolis, nii osavalt ja edukalt end läbi udu purjetada, et eesolijatega vahe vähenes ja tagapoololijatega vahe suurenes. See aga tähendas Jazzi jaoks rõõmustavat pilti tulemustes, mille kohaselt edestas Jazz teiseks tulnud Katariina II meeskonda kahe minuti ja üheteist sekundiga. Sugar lõpetas avamereetapi kolmanda kohaga, 42 sekundit Katariina II järel. B grupis võistleb 15 jahti.

ORC B grupi tulemused

Jazz (First 34,7) Viljar Sepaga roolis - avamereetapi B grupi võitja
Jazz (First 34,7) Viljar Sepaga roolis - avamereetapi B grupi võitja Foto: Piret Salmistu

Jahi Jazz (Kalevi Jahtklubi) roolimees Viljar Sepp ütles pärast avameresõitu oli silmnähtavalt rõõmus võitu tunnistades. „Start õnnestus meil hästi, saime nö null-stardi vabas tuules. Kuna me oleme selle grupi üks aeglasemaid laevu mõõdukirja järgi, siis meile on eriti oluline vabas tuules startimine, et suured meist nö üle ei sõidaks ja tuult kinni ei kataks. Juba kaldal leppisime kokku strateegia, et hoiame lääne poole, kust pidi uus tuul tulema. Nagu merel ikka, siis kaardid mängiti meile kätte teisiti. Järgmises märgis, kus algas taganttuule sõit,  oli ülejäänud grupp meist mööda saanud. Me ei näinud põhjust, et me peaks teiste sabas ideaaltrajektoorist üleval pool sõitma, ning võtsime suuna otse järgmise märgi peale. Tavaliselt tundub purjetades alati,  et teistel on rohkem tuult ja parem nurk jne – nii ka meile. Seekord segas veel ka udune ilm, sest konkurente näha ei olnud ja tundus nagu vaid meie oleks üksi tuulevaikuses. Sisendasime endale, et üle poole sõidu on veel ees ja võitleme lõpuni hoides motivatsiooni üleval. Kui aga märki jõudes jahid udust välja tulid ja selgus, et kogu grupp on tegelikult koos ja vahed on väikesed, siis oli kõik hästi ja motivatsioon tõusis taas..  Edasi tulid ainult külgtuule otsad ja seal on kiirematel jahtidel juba keeruline eest ära sõita. Meie ülesandeks oli ainult kiirust hoida, et vahe nendega ei suureneks. See õnnestus meil lõpuni hästi ja kasvatasime vahet tagumiste jahtidega, ja esimestega vähendasime. Säilitasime selget pead lõpuni ning kuna lõpptulemus on alles seinalehel, siis seekord oli see meile väga meeldiv!“ lausus Sepp.

TP52 Zer0Emission Anssi Lydeniga roolis - ORC A grupp
TP52 Zer0Emission Anssi Lydeniga roolis - ORC A grupp Foto: Piret Salmistu

A-grupis saabus esimesena üle finishijoone TP52 Zer0Emission Anssi Lydeniga roolis, olles purjetanud kuus tundi, kuusteist minutit ja 8 sekundit. Kuid korrigeeritud aegadega läks võit Seppo Sjöroos i jahile Seanna FIN11762 (Grand Soleil 45), saades 14 sekundit parema aja kui teisena lõpetanud Sakari Laulajaineni Ramdata FIN11611 (Salona 37). Kolmas koht selles grupis läheb Eero Panga jahile Credit24 Reval Café EST703 (Salona 38 ibc). A grupis on võistlejaid kokku 14. 

ORC A grupi tulemused

Baltic Offshore Week jätkub laupäeval, kui kell 11 antakse Helsingi lähistel start lühirajasõitudele, mida laupäeval on plaanis pidada neli, kui ilmataat lubab.

Võistlus lõpeb pühapäeval, 16. juunil kolme lühirajasõiduga. Eesti ja Soome meistrid avamerepurjetamises pärjatakse pühapäeva õhtul Katajanokka sadamas.

Kõiki sõite on kodustel pöidlahoidjatel ja huvilistel võimalik jälgida reaalajas SportRec träkkimisteenuse abil http://www.sportrec.eu/?page_id=628.

Regatti korraldavad Katajanokan Venekerho koostöös Soome Avamerepurjetamise Assotsiatsiooni ja Eesti Jahtklubide Liiduga. Regatti toetavad North Sails ja Magic Marine.

Regati veebileht 

Regati kiired uudised Facebookis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles