Taani kuninganna avab Kiek in de Kökis näituse Taani ja Eesti ühisest ajaloost

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis avatakse laupäeval, 15. juunil näitus «Dannebrog ja Eesti 1219–2019», näituse avamisel osaleb Tema Majesteet Taani kuninganna Margrethe II.

Avamisel tutvustatakse ka koostöös Eesti Instituudiga valminud trükist «Dannebrog 800. Taani ja Eesti lugu». Näitus on kõigile huvilistele tutvumiseks avatud laupäeval pärast pidulikku tseremooniat alates kella 15.30. Näitus jääb avatuks kuni maini 2020.

Ühisnäitus valmis Tallinna Linnamuuseumi ja Frederiksborgis asuva Taani ajaloomuuseumi koostöös, tähistamaks 800 aasta möödumist Tallinna esmamainimisest ja Lindanise lahingust 15. juunil 1219. Taanlaste võit Lindanise lahingus pani aluse Taani võimuperioodile Põhja-Eestis. Lindanise lahinguga on hakatud hiljem seostama tuntud legendi Dannebrogist, taevast langenud lipust, praegusest Taani rahvuslipust.

Näitus annab ülevaate lahingust ja selle eelloost, samuti Taani võimuperioodist Eestis 1219–1227 ja 1238–1346 ning sel ajal Taanit valitsenud kroonitud peadest. Näitus tutvustab ka Dannebrogi ordenit ning Dannebrogi ja kolme lõvi sümboolikat Tallinna ja Eesti heraldikas.

Näitusel on eksponeeritud Taani kunstniku Henrik Olriki (1830–1890) Taani rahvuslipu legendi kujutava maali hiigelkoopia (3x14 meetrit) ning koopiad Hans Knieperi gobeläänidest (1581–1584), mis kujutavad Eestimaa hertsogkonda valitsenud Taani kuningaid. Neitsitornis on üles ehitatud Taani kuningate residentsi Frederiksborgi lossi audientsisaal, mille kujundas 1680. aastatel Christian V peamine arhitekt Lambert van Haven. Audientsisaali tseremoonial kohtus kuningas Dannebrogi Ordu rüütlitega, enne kui rongkäigus suunduti kirikusse.

Dannebrogi Ordu oli uus rüütliordu, mille rajas Christian V 1671. aastal. Selle rajamisega käis kaasas legend, mille kohaselt olevat iidse ordu rajanud Valdemar II Lindanise lahingu päeval 15. juunil 1219. Dannebrogi Ordu rüütliks nimetati 1933. aastal Eesti riigivanem Konstantin Päts. Näitusel on eksponeeritud Dannebrogi Ordu Suurristi kavaleri Konstantin Pätsi vapp.

Neitsitorni keldriruumis avataval püsinäitusel saab näha Taani rahvusliku seltsi Danmarks Samfundet esindajate poolt 1922. aastal Tallinnale kingitud Taani lippu, mis pidi tugevdama Taani ja Eesti vahelisi ajaloolisi sidemeid. Neitsitorni ekspositsioon Dannebrogi legendist Eesti kunstis ja Taani sümboleist Eesti heraldikas jääb võlvkeldri püsinäituseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles