Rouhani: Iraan lõpetab mõnede tuumaleppe kohustuste täitmise

Copy
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: Reuters/ScanPix

Iraan peab talle kehtestatud sanktsioonidest hoolimata 2015. aasta tuumaleppest kinni, kuid jätkab teiste osaliste positiivsete sammude puudumisel tööd mõnede kohustuste peatamiseks, ütles president Hassan Rouhani täna Dušanbe kohtumisel.

«Ühendriikide lahkumine sellest leppest ning ebaseaduslike ja põhjendamatute sanktsioonide kehtestamine teiste riikide toel - hoolimata kõigest sellest jätkab minu riik endale võetud kohustuste täitmist,» ütles Rouhani Aasia interaktsiooni ja usalduse suurendamise meetmete konverentsil (CICA).

«Nüüd, mil meie hea usk ja strateegiline mõju ühelt poolt ning Ühendriikide vastasseis teiselt poolt on selged kõigile osalistele, on islamivabariik, väljendades oma valmisolekut kahe- ja mitmepoolseks dialoogiks, otsustanud peatada mõnede sellel leppega võetud kohustuste täitmise.»

Leppe teiste osaliste positiivsete sammude puudumise tõttu jätkab Iraan tööd selles suunas, sõnas president.

Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja USA sõlmisid 2015. aastal Iraaniga tuumaleppe, mis nägi ette Iraani tuumaprogrammi piiramist vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest.

President Donald Trump viis USA mullu mais tuumaleppest välja ja kehtestas Iraanile taas karmid majandussanktsioonid.

USA välisminister Mike Pompeo aga on sõnastanud 12 nõudmist, mis tema sõnul on Teheranil vaja täita uue kokkuleppe saavutamiseks Ühendriikidega. Need puudutasid pea kõiki Iraani tuumaprogrammi aspekte ning seda, mis Washington nimetab halvaks mõjuks piirkonnale. 

Ühendriigid viisid möödunud kuul Iraanist lähtuvale ohule viidates piirkonda lennukikandja lahingrühma koos pommitajatega ning on teatanud 1500 lisasõduri regiooni saatmisest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles