Galerii: Tammiste vibustaadionil mälestati suurmeistrit

Copy

Vibulaskjad kodumaalt ja Lätist kogunesid täna Pärnusse Tammiste vibustaadionile, et võisteldes mälestada armastatud edukat vibusportlast ja treenerit Eve Suitsu.

Teiste hulgas tuli Suitsu mälestama tema tütar Eva Lank. Juba päris väikesena vibu laskma hakanud Lank, kellel põhirõhk läheb viimasel ajal pea poolteiseaastaste kaksikute poegade kasvatamisele, tõdes, et polnud oma kaks aastat vibu kätte võtnud. Hiljuti sai ta kodus püsti vibumati ja tänaseks võistluseks valmistudes lasi ta selle eest umbes 30 noolt. 70 meetrile tuli üle pika aja võistlev Lank alles täna.

Ehkki vibulaskmine on füüsiliselt päris raske, ei unusta sellele kunagi pühendunud tehnikat. Lank nentis, et sisselipsavad veadki on samad mis aastaid tagasi.

Kuigi täna tuli Lank spetsiaalselt ema mälestama, ütles ta, et võtab armastatud alaga taas rohkem tegelema hakkamiseks hoogu.

Kuigi Eve Suitsu üks lastest Eva Lank (paremal) tuli spetsiaalselt ema mälestama, võtab ta hoogu, et armastatud alaga taas rohkem tegelema hakata.
Kuigi Eve Suitsu üks lastest Eva Lank (paremal) tuli spetsiaalselt ema mälestama, võtab ta hoogu, et armastatud alaga taas rohkem tegelema hakata. Foto: Lilli Tölp

Meeste olümpiavibu klassis pakkus konkurentsi Meelise klubi esinumber Eimar Kukk. Paistes sõrmi näidanud Kukk sõnas, et enesetunne on hea ja vaid valutavad näpud tahavad laskmist pärssida.

Meelise klubi vibulaskja Eimar Kukk tõdes, et enesetunne on hea, aga natuke segavad laskmist valulikud sõrmed.
Meelise klubi vibulaskja Eimar Kukk tõdes, et enesetunne on hea, aga natuke segavad laskmist valulikud sõrmed. Foto: Lilli Tölp

Ilm soosis laskmist igati: oli kuiv, tuulevaikne ja soe. Samal ajal polnud organismi kurnavat leitsakut.

Siinse Meelise vibuklubi eestvedaja ja treener Leili Kukk tõdes, et kalli kolleegi memoriaal toimub juba 21. korda. Aeg lendab.

Kukk möönis, et seekord ei laekunud võistlejaid nii palju kui mais Pärnu avavõistlusel, kus tulejoonel seisis üle 139 sportlase. Võistlejaid on umbes kaks korda vähem kui mullu suurmeister Suitsu mälestusvõistlusel: toona oli kohal 80 vibulaskjat.

Eesti esinumbrid on sel nädalal Hollandis ’s-Her­togenboschis maailmameistrivõistlustel. Nagu Kukk nentis, on tulpide maal mõni siinne treener, mistõttu ei tulnud täna suvepealinna paljud nende noored õpilasedki. Nii võttis seekord suvepealinnas mõõtu ligemale 40 vibusportlast.

Küll olid kohal nii olümpia-, plokk- kui vaistuvibu laskjad.

Kuigi Eve Suitsu üks lastest Eva Lank (paremal) tuli spetsiaalselt ema mälestama, võtab ta hoogu, et armastatud alaga taas rohkem tegelema hakata.
Kuigi Eve Suitsu üks lastest Eva Lank (paremal) tuli spetsiaalselt ema mälestama, võtab ta hoogu, et armastatud alaga taas rohkem tegelema hakata. Foto: Lilli Tölp

1965. aastal Aksel Randmeri juhendamisel vibulaskmist alustanud Eve Suits jättis Eesti vibusporti nii sportlase kui treenerina kustumatu jälje. Ta võitis 1970. aastal kaks Euroopa meistrivõistluste kulda ja kaks pronksi.

Suits kogus pika sportlaskarjääri jooksul hulga Nõukogude Liidu, üleliidulise spordiühingu Dünamo ja Eesti meistritiitleid, aga ka vähem kirkaid medaleid. Viimase Eesti sisemeistri kulla võitis ta 1997. aastal.

Treenerina töötas Suits 1980. aastast. Tema eeskujul on üles kasvanud terve põlvkond vibulaskjaid.

Suurmeister lahkus 3. juunil 1998 raske haiguse tagajärjel.

Aeg lendab. Juba 21. korda tulid vibusportlased Pärnusse omavahel mõõtu võttes Eve Suitsu meenutama.
Aeg lendab. Juba 21. korda tulid vibusportlased Pärnusse omavahel mõõtu võttes Eve Suitsu meenutama. Foto: Lilli Tölp

Pärnut võib pidada Eesti vibulaskmise sünnikohaks. 1960. aastal tõi Randmer siia esimesed sportvibud, nooled ja märklehed.

Viimast suve võistlevad vibulaskjad legendaarsel Tammiste vibustaadionil, kus 1960. aastatest on alaga tegeldud. Platsile kerkib peagi 21 elamut. Seda lubava detailplaneeringu kehtestamist peaks Pärnu linnavolikogu arutama juunis.

Eelmisel istungil otsustas volikogu anda Meelise vibuklubile osa senise vibustaadioni kõrvalkinnistust 30 aasta pikkuse hoonestusõigusega. Nii ootab klubi eesotsas selle juhi Leili Kukega ees tõsine töö, et rajada osaliselt metsa kasvanud ja ebatasase pinnasega maale vibustaadion.

Aeg lendab. Juba 21. korda tulid vibusportlased Pärnusse omavahel mõõtu võttes Eve Suitsu meenutama.
Aeg lendab. Juba 21. korda tulid vibusportlased Pärnusse omavahel mõõtu võttes Eve Suitsu meenutama. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles