Ligi 43 protsenti India vastsetest parlamendisaadikutest süüdistatakse kuriteos (1)

Copy
India parlament.
India parlament. Foto: PRAKASH SINGH / AFP / Scanpix

India äsjalõppenud parlamendivalimised andsid ajaloolise võidu peaminister Narendra Modi hindu rahvuslaste erakonnale, kuid tõid ilmsiks ka raha, võimu ja küsitava moraali erakordselt laialdase mõju maailma suurimale demokraatiale.

Ligi 43 protsenti homme avaistungile koguneva parlamendi liikmetest võitis saadikukoha hoolimata kriminaalsüüdistusest. Üle neljandiku neist on seotud vägistamise, tapmise või tapmiskatsega, ilmneb kodanikuühenduse Demokraatlike Reformide Assotsiatsioon raportist.

Seadused võimaldavad neil rahvaesindajana ametisse astuda, kui süüdimõistvat otsust ei ole.

India tohutu õigussüsteem töötab nii aeglaselt, et ootamas on 30 miljonit kohtuasja ja protsessid kestavad sageli mitukümmend aastat.

Kui mõnelt parlamendiliikmelt talle esitatud süüdistuse kohta küsida, ajab ta enamasti kõik poliitilise vaenlase kaela, kes olevat ta süüdi lavastanud.

Poliitiline võitlus viib sageli selliste valesüüdistusteni, ütlevad suuremad erakonnad ja leiavad, et oleks ebaõiglane takistada inimest valimistel kandideerimast, kui ta ei ole kohtus süüdi mõistetud. 

Kehtivate seaduste järgi saab kandideerimist keelata vaid juhul, kui inimene on kaheks või enamaks aastaks vangi mõistetud.

Kuritegeliku taustaga parlamendiliikmed ei ole Indias uus nähtus, aga kuna Modi lubas 2014. aasta kampaanias teha lõpu korruptsioonile ja raha mõjule poliitikas, torkab nende arvukuse suurenemine eriti silma.

2004. aasta valimiste ajal oli poolelioleva kriminaalasjaga kandidaate 24 protsenti, 2009. aastal 33, 2014. aastal 34 ja tänavu juba tervelt 43 protsenti, ütles endine valimiskomisjoni esimees Shahabuddin Y. Quraishi. 

Demokraatlikke reforme nõudva ühenduse andmetel on Modi Bharatiya Janata Partei mais valitud 303 rahvaesindajast kriminaalsüüdistus 116-l. Ühte süüdistatakse isegi terrorismis.

Nii näiteks ootab Kesk-Indiast Bhopalist parlamenti valitud Pragya Singh Thakuri kohus seoses 2008. aastal Lääne-Indias Malegaonis korraldatud pommiplahvatusega, milles hukkus seitse inimest.

Opositsioonilise Kongressipartei 52 saadikust on süüdistus esitatud 29-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles