Iraak ägab kuumalaines - keskmine temperatuur ulatub 48 kraadini

Copy
Bagdadi tänakaupmees kaitseb oma pead lõõskava päikese eest papitükiga.
Bagdadi tänakaupmees kaitseb oma pead lõõskava päikese eest papitükiga. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / SCANPIX

Maailma palavaimate riikide hulka kuuluv Iraak ägab sel suvel tavatu kuumalaine käes - hariliku keskmise 40 kraadi asemel on päeviti 48 kraadi sooja.

Riigis, millest ülest üle poole moodustavad kõrbed, ollakse palavusega harjunud, kuid tänavu on tulnud rakendada lisameetmeid.

Nii on inimesed hakanud hoidma autos varuriideid ja hüppama täies riides duši alla, kus see vähegi võimalik. Välisuste lingid on teibiga sisse mässitud, et ust avades kõrvetada ei saaks.

Ärid avatakse varahommikul, keskpäeval pannakse uksed kinni ja tehakse taas lahti alles õhtul, kui kuumus veidi järele annab.

Bagdadi elanikud poevad lõõskavaks pealelõunaks varju ja ilmuvad välja alles südaöö paiku, et talutavas 35-kraadises soojuses õhtust süüa.

Toas keeratakse jahutussüsteemid põhja, mis on lisakoormaks riigi niigi kehvas seisus elektrivõrgule, ja põhjustab arvukaid voolukatkestusi.

Bagdadist lõunasse jäävas Dhi Qari provintsis häirivad elektrikatkestused riigihaiglate tööd, räägib provintsi tervishoiujuht Abdel Hassan al-Jaberi.

«Inimesed kardavad haiglasse tulla, sest elekter läheb ära 17 korda päevas,» ütles ta AFP-le.

Erakliinikud on ostnud oma generaatorid ja suudavad ka voolukatkestuste ajal töötada. Suurem osa Iraagi 40 miljonist ei saa aga endale eraarstiabi lubada.

Inimesed ostavad isegi vähem süüa, sest kardavad toidu riknemist, kui vool jälle ära läheb.

Veel kaugemal lõunas, naftaprovintsis Basras on kuumus jõudnud eluohtlikule tasemele.

Naftafirmad on heisanud ohulipud, et hoiatada kuumalaines naftaväljadel töötavaid inimesi. 

Isegi Iraagi jalgpalliliiga on sunnitud kohendama suvekuudele langevate meistrivõitluste püha ajakava. 

Iraagis on kümneid jalgpalliväljakuid, aga vaid viis neist on varustatud prožektoritega, mis võimaldavad öisel ajal mängida. Sestap tuleb võistlusi läbi viia päise päeva ajal.

Sportlasi ähvardab vedelikupuudus, ülekuumenemine, hingamisprobleemid ja muud palavusest tingitud hädad, tõdeb treener ja toitumisspetsialist Lotfi Moussawi.

Riski vähendamiseks teeb kohtunik mängu jooksul iga 15 minuti tagant pausi, et mängijad saaksid juua ja korraks varju minna. Siis vaatab arst nad üle, et kuuma kõrvaltoimed välistada.

Ilmateenistus ennustab järgmisteks nädalateks veel palavamat ilma.

«Kuumus tõuseb tasemeni, mida me ei ole registreerinud alates 2011. aastast,» ütles riikliku ilmateenistuse meteoroloog Amer al-Jaberi.

«Tuleb kuum suvi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles