Martin Helme: ma ei ületanud Luksemburgis mulle antud volitusi (32)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Martin Helme kirjutas täna sotsiaalmeedias, et kuigi valitsuse positsioon ei andnud talle voli Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) reformi blokeerida, ei ületanud ta Luksemburgis oma volitusi.

Reedel teatas rahandusminister Martin Helme, et seisis nii tuliselt Eesti vetoõiguse eest ESMi raha kasutamise küsimuses, et jäi lõpuks üksi. Samal õhtul kommenteeris peaminister Jüri Ratas «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, et Martin Helme Eestile veto nõudmine ei esindanud valitsuse seisukohta. Ratas ütles, et Eesti on ESMi toetanud ja teeb seda ka edaspidi.

Täna kirjutas Martin Helme Facebookis, et ta ei ole kuidagi nõus meedias kirjutatuga, nagu oleks ta Luksemburgi koosolekul oma volitusi ületanud.

«Vastab tõele, et valitsuse positsioon ei andnud mulle voli ESMi reformi blokeerida. Seda ma ka ei teinud. Valitsus toetab ESMi reformi üldiselt. Küll aga on valitsus ja riigikogu Euroopa asjade komisjon (ELAK) juba mitmeid kordi varasemalt kinnitanud, et meie toetame otsustamisel ühehäälsuse põhimõtet. See volitus oli mul olemas ja selle põhimõtte kaitsel olin ma lõpuni,» selgitas ta.

Helme kinnitas, et mingit soolot ei olnud ja lisas, et tõenäoliselt lihtsalt keegi ei uskunud, et tuleb kunagi minister, kes seisab Eesti huvide eest nii järeleandmatult.

«Miks ma seda tegin? Sest me räägime sadadest miljonitest (maksimumis 1,3 miljardist) Eesti maksumaksja rahast, mida praegu märgitakse ära suurtele Euroopa pankadele hädaabi laenuks,» sõnas ta ja lisas, et ei nõudnud selle reformi peatamist või ära jätmist ega ka Eesti välja astumist ESMist.

«Ma nõudsin, et selle otsuse juures, kus otsustatakse kellele, kui palju ja mis tingimustel meie raha antakse, peab ka Eesti saama kaasa rääkida. Kuna meie osalus ESMis on väga väike, siis ainus viis, kuidas meie hääl loeb, on ühehäälsuse puhul. See on vähim, mida me saame nõuda, kui me juba selles süsteemis sees oleme,» selgitas rahandusminister.

Kommentaarid (32)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles