Sudaani endine juht Omar al-Bashir viidi prokuratuuri

Copy
Omar Al-Bashir oli Sudaani president 1989. aasta kuni selle aasta aprilli keskpaigani.
Omar Al-Bashir oli Sudaani president 1989. aasta kuni selle aasta aprilli keskpaigani. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS / Scanpix

Sudaani endist veteranliidrit Omar al-Bashiri nähti pühapäeval esimest korda avalikkuse eest pärast tema kukutamist, armeekonvoi toimetas ta prokuratuuri, kus teda küsitletakse seoses korruptsioonijuurdlusega.

Prokurör Alaeddin Dafallah ütles ajakirjanikele, et pärast seda, kui Bashir aprillis kukutati, teavitati teda, et ta seisab silmitsi süüdistustega «välisvaluuta omamises, korruptsioonis ja kingituste ebaseaduslikus vastuvõtmises».

Bashir tuli islamistide toetatud riigipöördega võimule 1989. aastal. Sudaan kannatas tema valitsemisperioodil kõrge korruptsiooni käes.

Kui Bashir kehtestas tänavu 22. veebruaril eriolukorra, et detsembris hinnatõusu tõttu puhkenud protestid jõuga maha suruda, andis ta välja ka määruse, mille kohaselt ei tohtinud inimestel olla üle 5000 USA dollari väärtuses sularaha.

Aprillis ütles sõjaväenõukogu juht kindral Abdel Fattah al-Burhan, et Bashiri residentsist leiti pärast tema kukutamist kolmes valuutas ühtekokku rohkem kui 113 miljonit dollari väärtuses sularaha.

Politsei ja julgeolekutöötajad leidsid residentsist seitse miljonit eurot (7,8 miljonit dollarit), 350 000 USA dollarit ja viis miljardit Sudaani naela (105 miljonit dollarit).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles