Tanel Leok sõitis Läti MM-etapil hooaja parima tulemuse lävele

Postimees Sport
Copy
Läti MM-etapp.
Läti MM-etapp. Foto: MX Mania

Motokrossi maailmameistrivõistluste üheksas etapp toimus sellel nädalavahetusel Lätis Kegumsi krossirajal. MXGP klassis oli meie parim A1M Motorsport meeskonna sõitja Tanel Leok, kes sai etapi kokkuvõttes 15. koha. Parimal juhul on 34-aastane eestlane saanud tänavu kirja 14. koha hooaja teisel etapil Suurbritannias.

Eilses kvalifikatsioonis 21. koha saanud Tanel Leok tegi tänases avasõidus enda kohta suurepärase stardi. Esimesest ajavõtust läks ta läbi üheksandal kohal. Järgmise ringi jooksul langes Tanel 13. kohale. Sealt edasi leidis Tanel hea rütmi ja ta suutis top 15 sees praktiliselt kogu sõidu püsida. Finišisse tuli Leok lõpuks neljateistkümnendana. Harri Kullas, Karel Kutsar ja Gert Krestinov võitlesid terve sõidu jooksul punktikoha pärast. Kutsar suutis punktikohal püsida enamuse sõidust, kuid lõpus ta väsis ning andis tempos järgi.

Veel eelviimasel ringil püsis punktikohal Kullas, kuid finišisse ta ei jõudnud, sest bensiin sai viimasel ringil otsa. Lõpuks oli paremuselt teine eestlane ikkagi Karel Kutsar, kes sai 22. koha. Gert Krestinov lõpetas sõidu 23. kohal ja Harri Kullas sai kirja 24. koha. Võidu eest käis tuline heitlus terve sõidu jooksul. Stardi järel juhtis Antonio Cairoli (KTM, Itaalia), kuid sõidu keskel asus liidriks Aranud Tonus (Yamaha, Šveits). Kuid ka Tonus ei suutnud võiduka lõpuni tulla, natuke enne lõppu möödus temast Jeffrey Herlings (KTM, Holland), kes lõpuks ka esimesena lõpetas. Teine oli Tonus ja kolmas Cairoli.

Teises sõidus tegi Tanel Leok taas üsna hea stardi ja esimesel ringil hoidis ta 13. kohta. Kahjuks aga tuli seejärel tal kohe kukkumine ning terve rivi pääses temast mööda. Leok ei andnud aga alla ning ta hakkas viimaselt kohalt konkurente püüdma. Sõidu jooksul suutis ta pidevalt konkurentidest mööduda ning mõned ringid enne sõidu lõppu püüdis ta kinni ka 15. kohal sõitnud Harri Kullase.

Leok sai ka temast mööda ning tuli finišisse parima eestlasena 15. kohal. Krahh tabas taas Harri Kullast, kes viimasel ringil jälle raja äärde jäi kütuse lõppemise tõttu ning sai ta kirja 20. koha. Hea sõidu tegi ka Gert Krestinov, kes terve sõidu jooksul püsis punkitkohal ja finišis oli ta lõpuks kaheksateistkümnendana. Karel Kutsar katkestas sõidu. Esikoha teenis teises sõidus sarja liider Tim Gajser (Honda, Sloveenia), teiseks tõusis marulise lõpu teinud Romain Febvre (Yamaha, Prantsusmaa) ja kolmas oli Jeremy Seewer (Yamaha, Šveits).

Läti etapi kokkuvõttes oli meie meestest parim Tanel Leok, kes sai 13 punktiga viieteistkümnenda koha. Gert Kresti-nov oli kolme punktiga kahekümnekolmas ja Harri Kullas ühe punktiga kahekümnekuues. Etapi võitis 40 punktiga Tim Gajser. Ka teine ja kolmas koht kogusid 40 punkti. Teine oli Romain Febvre ja kolmas Arnaud Tonus. Tanel Leok on pärast Läti etappi üldarvestuses 82 punktiga 19. kohal. Liider on 391 punktiga Tim Gajser.

MX2 klassis esindas meid ainsana Hardi Roosiorg, kes läks starti kindla eesmärgiga punkte tuua. Avasõidus jäi Hardi stardi järel päris taha, kuid kohe sõidu algul hakkas kõvasti juhtuma ja toimus mitmeid kukkumisi. Lisaks suu-tis Hardi ise ka mitmeid möödasõite teha ning peagi oligi ta juba top 20 lähedal. Veel kolm ringi enne lõppu oli Roo-siorg 21. kohal, kuid viimaste ringidega õnnestus tal 19. kohale tõusta.

Kindla võidu võttis tervet sõitu algusest lõpuni juhtinud sarja liider Jorge Prado (KTM, Hispaania). Teist kohta hoidis enamuse sõidust Thomas Kejr Olsen (Husqvarna, Taani), kuid teisena tal lõpetada ei õnnestunud. Tagant püüdis ta kinni ning ka möödus Jago Geert (Yamaha, Belgia), kes ise teisena lõpetas. Kjer Olsen oli finišis kolmas. Sellel etapil oma debüüdi A1M Motorsport meeskonna eest teinud Cyril Genot (Husqvarna, Belgia) hoidis avasõidus punktikohta, kuid kukkumise tõttu ta sõidu katkestas.

Teise sõidu start oli Roosiorul üsna sarnane esimese sõiduga. Punktikohta tuli tal püüdma hakata üsna rivi lõpust. Sõidu jooksul tõusis Hardi aina lähemale top 20, kuid punktikohast jäi puudu kõige napimalt. Roosiorg lõpetas sõidu 21. kohal ja jäi esimesena punktidelt välja. Viimase punktikoha röövis talt A1M Motorsport meeskonna värskeim liige Cyril Genot.

Võitlust esikoha eest taas ei tekkinud. Jorge Prado asus sõidu liidriks kohe stardi järel ning ta sõitis kohe ka teistel eest ära ja võttis lõpuks kindla esikoha. Terve sõit oli teisel kohal Thomas Kjer Olsen, kuid jälle röövis selle temalt sõidu lõpus Jago Geerts. Olsen lõpetas sõidu kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis Roosiorg 2 punktiga kahekümnekolmanda koha. Esikoht läks 50 punktiga Jorge Pradole, teine oli 44 punktiga Jago Geerts ja kolmas 40 punktiga Thomas Kjer Olsen. Cyril Genot oli ühe punktiga kaheküm-neneljas. Sarja kokkuvõttes on Roosiorg 10 punktiga kolmekümneneljas. Liider on 397 punktiga Jorge Prado.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles