Izvestija: Venemaa ei suurenda sõjalist kohalolekut Hormuze väinas (1)

Copy
Iraani mereväealus kustutamas põlengut tankeril.
Iraani mereväealus kustutamas põlengut tankeril. Foto: AP/Scanpix

Venemaa ei kavatse hiljutiste rünnakute järel naftatankeritele suurendada oma sõjalist kohalolekut Hormuze väinas, kirjutas täna ajaleht Izvestija, viidates riigiduuma kaitsekomisjoni esimehele Vladimir Šamanovile.

«Ma ei näe mingit põhjust viia täiendavaid jõude kaitsma meie laevu, mis läbivad Hormuze väina,» tsiteeris ajaleht Šamanovit. 

Komisjoni esimehe sõnutsi on väin strateegiliselt tähtis kogu maailma naftaturu jaoks, seda läbi kuni 40 protsenti maailma ekspordist. Kuid Venemaale on oma ekspordikanalite tõttu Hormuze väin palju vähem tähtis. Seetõttu on ka Vene sõjalaevade kohalolek laevaliikluse kaitseks väinas tagasihoidlikum. 

Varem kirjutas leht, viidates Norra ettevõttele Frontline, mille alus Front Altair Omaani lahe intsidendis kannatada sai, et edaspidi varustatakse kõik Hormuze väina läbivad tankerid täiendava kaitsemeeskonnaga ning piirkonnas tõhustatakse merepatrulle.

Meedia teatas neljapäeval Omaani lahes aset leidnud rünnakust Jaapani ja Norra tankerile. Mõlemal süttis tulekahju, kuid meeskonnaliikmetest keegi kannatada ei saanud. Front Altairi pardal oli omaniku andmeil ka 11 Venemaa kodanikku.

Praeguseks on tankerid toimetatud turvalistesse vetessa Araabia Ühendemiraatide rannikul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles