Miljonid kärbsed vallutasid Uuralites asuva küla

Inna-Katrin Hein
Copy
Laibakärbsed kopuleerumas. Pilt on illustreeriv
Laibakärbsed kopuleerumas. Pilt on illustreeriv Foto: Nick Upton / 1/Scanpix

Venemaa Uuralites Sverdlovski oblastis Lazorevõ külas elatakse nagu õudusfilmis, kuna selle vallutasid miljonid kärbsed, kelle seas on nii laibakärbseid kui siniseid lihakärbseid, kes elutsevad orgaanilistes jäätmetes.

Kärbeste invasioon tekkis pärast seda, kui üks kohalik farmer oli oma põlde väetanud kanade jäänuste, kaasa arvatud sisorganitega, teatab theguardian.com.

Kohalike teatel hakkasid nende põldude kohal kärbesed vohama ja lõpuks on neid nuhtluseks peetavaid putukaid kõikjal.

Venemaal Uuralites asuva küla vallutasid miljonid kärbsed
Venemaal Uuralites asuva küla vallutasid miljonid kärbsed Foto: twitter.com

«Oleme kärbeste kätte lämbumas. Tunne on selline, nagu elaksime prügimäel. Aknaid ei saa avada ja välja minemine on seotud riskiga, sest kärbsed üritavad ninna, suhu, silma ja kõrva lennata,» sõnasid Lazorevõ küla elanikud.

Elanike sõnul kasutavad nad suures koguses kärbsemürke, kuid need ei aita, pigem mürgitavad nad end sellega ennast.

Sverdlovski oblasti kohaliku telekanali teatel on kärbeste paljunemiseks loodud soodne olukord ja selle tõttu on neist raske lahti saada.

Kohalike sõnul võivad miljonid kärbsed olla haigusekandjad ja on selle tõttu tervisele, eelkõige laste, rasedate ja eakate tervisele ohtlikud.

«Me elame lausa piibellikus põrgus, millele ei näi lõppu tulevat,» sõnas üks kohalik.

Farmer Andrei Savtšenko võttis omaks, et väetas põlde kanajäänustega, sest nii on tehtud aastakümneid ja selline põld annab head saaki.

Laibakärbes. Pilt on illustreeriv
Laibakärbes. Pilt on illustreeriv Foto: Nick Upton / 1/Scanpix

«Väetamise alguses oli jahe ilm ja kärbesid massiliselt ei tekkinud, kuid siis läks üsna kiiresti soojaks ja vihma tõttu oli ka niiskust ning probleem oli käes. Temperatuuri tõus lõi kärbeste massilisele paljunemisele soodsad tingimused, kuid kärbseid ei tekkinud vaid minu põldudel,» sõnas probleemis süüdistatav farmer.

Savtšenko sõnul lasi ta oma farmi töötajatel põllud kinni katta, kuid see ei aidanud probleemi lahendada.

Farmerile kanajäänuseid müünud kanafarmi esindaja Maksim Maksimov sõnas, et kanajäätmetega väetamine annab puhtama saagi, kui kunstväetistega väetamine.

Teised kohalikud taimekasvatajad on mures, et kärbeste tõttu võivad nende õuna-, pirni-, kirsi- ja ploomipuud kannatada saada ning saak jääb kesiseks.

Kärbes lehel. Pilt on illustreeriv
Kärbes lehel. Pilt on illustreeriv Foto: Vladimir Smirnov / Vladimir Smirnov/TASS/Scanpix

Kärbseprobleemis süüdistatav farmer Savtšenko ei ole võtnud süüd omaks öeldes, et mitte ühelgi kärbsel ei ole silti küljes, et need on pärit tema põldudelt.

«Kärbsed olid enne inimkonna teket, need lendavad nuhtlused on olnud miljoneid aastaid. Neid leidub kõikjal, kus on neile soodsad tingimused. Praegune probleem on tingitud nende suurest arvust,» selgitas farmer.

Sverdlovski oblasti põllumajandusamet koos politseiga uurib kärbeste massilise paljunemise probleemi.

170 elanikuga Lazorevõ küla asub Kesk-Uuralites, lähim suurlinn on Jekaterinburg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles