Edith Sepp: Eesti maksaks kinni ligi kolmandiku Nolani filmi võtete kuludest Eestis (52)

Postimees
Copy
Filmimees Christopher Nolan ja tema meeskond Tallinna lennujaamas.
Filmimees Christopher Nolan ja tema meeskond Tallinna lennujaamas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti Filmi Instituudi (EFI) juht Edith Sepp ütles Vikerraadio saates «Uudis+», et Eesti peaks omalt poolt USA filmirežissööri Christopher Nolani filmivõtete Tallinnas toimumise eest maksma 30 protsenti Eestis tehtud kulutustest.

Saatejuht Madis Hindre viitas, et EFI juures tegutseb programm «Film Estonia», mis lubab «Teneti»-taolise suurfilmi puhul kanda 30 protsenti Eestis tehtud kulutustest ning Nolani võttegrupp kulutab Eestis filmimiseks Sepa sõnul üle 10 miljoni euro, aga vähem kui sada miljonit, vahendab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Sepp kinnitas, et on taotluse valitsuse reservi ära esitanud, ent ei tea veel, millal see ära otsustatakse.

«Meil on taotlus sees, aga kuna see on äriline kokkulepe, siis ma ei saa neid detaile avaldada,» lausus Sepp.

«Kogu raha ei tule otseste maksudena tagasi, aga väga palju tuleb tagasi kaudsete maksudena, ehk läbi hotellide, toitlustuse, transpordifirmade ja nende arvutamine võtab aega pool aastat,» selgitas Sepp.

Juba kuu alguses peetud valitsuse pressikonverentsil sõnas kultuuriminister Tõnis Lukas, et Nolani filmiprojekt peaks jätma Eestisse üle 16 miljoni euro. Sellest summast peaksid oma osa saama erinevad partnerid: kohalik produktsioonifirma Allfilm; transpordi- ja ehitusfirmad, kes ehitavad filmivõtetele vajaliku keskkonna; turvafirma G4S; Balti Filmi- ja Meediakooli tudengid, kes kaasatakse filmitegemisse; 1200 inimest massistseenides. Lisaks veel tulu toitlustajatele ja hotellidele. «Ja sellele lainele tuleb kindlasti lisalainetus,» sõnas Lukas toona.

Toimetaja märkus: rahvusringhäälingu uudisteportaalist vahendatud loo esialgne pealkiri oli «Eesti peaks Nolani filmi tõttu maksma üle kümne miljoni euro», kell 16.05 sai loo pealkiri muudetud sisuga vastavaks.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles