Lähis-Ida ekspert: USA alahindab Iraani (8)

Bretty Sarapuu
, reporter
Copy
Donald Trumpil ei ole oma välispoliitika üle täielikku kontrolli ja see teeb olukorra ohtlikumaks, ütleb Pakistani päritolu Lähis-Ida ekspert Ahmed Rashid.
Donald Trumpil ei ole oma välispoliitika üle täielikku kontrolli ja see teeb olukorra ohtlikumaks, ütleb Pakistani päritolu Lähis-Ida ekspert Ahmed Rashid. Foto: Eero Vabamägi

Iraani ja Ameerika Ühendriikide teravnenud suhete valguses paistab välja ameeriklaste võhiklikkus ajaloo tundmisel ja president Donald Trumpi vähene kontroll oma välispoliitika üle, ütles tuntud Lähis-Ida ekspert Ahmed Rashid eelmisel suvel intervjuus Postimehele. Taasavaldame esimest korda 2019. aasta juunis ilmunud intervjuu eilse USA raketirünnaku valguses.

Rashidi sõnul on Iraanil enesetapurünnakute meeskonnad, šiiitidest sõdurid mitmetes naaberriikides ja piisavalt inimjõudu, mistõttu oleks sõja norimine Iraaniga Ühendriikide valitsuse valearvestus.

Kas võimalik uus konflikt Lähis-Idas tähendaks ka seda, et Euroopa peaks olema valmis uueks põgenikelaineks?

Kahtlemata. Seda on näha juba praegu, näiteks kurdidega Süürias. Kui Iraanis puhkeb sõda, muutuvad šiiidid teistes, näiteks Pärsia lahe riikides kohe ohvriteks. Paljud neist aga on rikkad ja neil on passid, mis tähendab, et nad põgenevad, ja loomulikult tulevad nad Euroopasse.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles