Hiina hoiatas USA-d Pandora laeka avamise eest Lähis-Idas

Copy
Hiina välisminister Wang Yi (paremal) teisipäeval Pekingis koos Süüria välisministri Walid Muallemiga.
Hiina välisminister Wang Yi (paremal) teisipäeval Pekingis koos Süüria välisministri Walid Muallemiga. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina hoiatas teisipäeval USA-d Pandora laeka avamise eest Lähis-Idas pärast seda, kui Washington teatas Iraanist lähtuvate ohtude tõrjumiseks tuhande lisasõduri saatmisest piirkonda. 

USA suurendas esmaspäeval survet Iraanile teatega, et saadab Lähis-Itta lisasõdureid. Lisaks avaldas USA ka uued fotod, mis tema sõnul tõestavad, et eelmisel nädalal Omaani lahel tankereid tabanud rünnaku taga on Teheran.

«Väed saadetakse kaitse-eesmärgil, et vastu seista õhu-, mere- ja maapõhistele ohtudele Lähis-Idas,» ütles USA kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan. Ta rõhutas, et Ühendriigid ei otsi Iraaniga konflikti. 

«Ärgitame kõiki pooli jääma ratsionaalseks ja vaoshoituks, hoiduma pingete ägenemist esile kutsuvatest tegudest ning jätma Pandora laeka avamata,» ütles Hiina välisminister Wang Yi Pekingis ajakirjanikele.

«Täpsemalt peaksid Ühendriigid muutma oma äärmusliku surve praktikat,» lisas ta. 

Wang ärgitas ühtlasi Teherani «tegema mõistlikke otsuseid» ning hoiduma tuumaleppest «nii kergelt» loobumisest.

Iraani president Hassan Rouhani teatas 8. mail, et vastusena USA ühepoolsele lahkumisele tuumaleppest ja sanktsioonide kehtestamisele, lõpetab Iraan tuumaleppes ette nähtud rikastatud uraani ja raskevee piirangute järgimise.

Esmaspäeval teatas Iraani esindaja, et riik ületab tuumaleppes sätestatud uraanivarude piiri järgmise kümne päeva jooksul ehk hiljemalt 27. juunil, kui leppe osapooled oma lubadusi ei täida.

Iraan on ähvardanud minna 8. juuliks veelgi kaugemale, kui tuumaleppe teised osapooled – Ühendkuningriik, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa – ei aita riigil USA sanktsioonidest kõrvale minna ja naftamüüki jätkata.

Wang rõhutas, et Hiina on jätkuvalt pühendunud tuumaleppe kaitsmisele. 

«Oleme nõus töötama kõigi osapooltega, et jätkata püüdlusi leppe täielikuks ja efektiivseks rakendamiseks,» lausus Hiina välisminister.

2015. aastal sõlmitud tuumaleppega vabanes Iraan talle tuumaprogrammi tõttu kehtestatud sanktsioonidest vastutasuks oma tuumaprogrammi piiramisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles