Orbáni valitsus plaanis rahastada paremäärmuslaste festivali (3)

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Dudas Szabolcs / SIPA / Scanpix

Ungari valitsus loobus viimasel hetkel toetamast festivali, mille korraldajateks on tuntud paremäärmuslikud rühmitused, kuna meedia juhtis tähelepanu peaministribüroo osalusele projektis.

Igal aastal Slovakkias toimuvat festivali korraldab Ungari paremäärmuslik ühendus nimega Kuuekümnenelja Maakonna Noorteliikumine (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ehk HVIM), mille eesmärk on nende enda väitel ühendada kõik etnilised ungarlased, kes elavad väljaspool riigi piire.

Mullu mõisteti kaks rühmituse liiget Rumeenias vangi plaani eest lõhata riigis 2015. aastal isevalmistatud lõhkekeha.

Igal aastal Slovakkias toimuv Felvidéki Magyar Sziget festival toob kokku Ungari paremäärmuslike ringkondade esindajad ning läinud nädalavahetusel toimunud tänavuse festivali üks peaesinejaid oli ansambel, kes on ülistanud skinheede.

Lisaks kõneles festivalil Kuuekümnenelja Maakonna Noorteliikumise asutaja ja Ungari paremäärmusliku partei Meie Kodumaa Liikumine juht László Toroczkai.

Mees on ühtlasi Ungari piiril asuva väikese küla vanem, kes juhtis asüülitaotlejaid jahtinud jõuku ning püüdis keelata moslemitele ja geidel külasse sisenemist. Hiljuti asutas Toroczkai roomadevastase omakaitseüksuse, kes liigub ringi vormirõivastes ning on tekitanud Ungaris hirmu võimalik rassivägivalla ees.

Ungari paremäärmusliku partei Meie Kodumaa Liikumine juht László Toroczkai kõnelemas oma toetajatele tänavu mais.
Ungari paremäärmusliku partei Meie Kodumaa Liikumine juht László Toroczkai kõnelemas oma toetajatele tänavu mais. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Samuti astus festivalil lavale tuntud antisemiit ja vandenõuteoreetik Ernő Raffay.

Mais sulges Facebook oma keskkonnas festivali reklaaminud lehe.

Ungari valitsuse seotusest festivaliga kirjutas esmalt Slovakkia ungarikeelne ajaleht Új Szó, kes tõi välja, et peaministribüroo alla kuuluv Ungari rahvuspoliitika riigisekretariaat oli festivali kodulehel toodud välja kui üks paremäärmuslaste kogunemise sponsoreid.

Pärast seda kui läinud nädalal päris Ungari valitsuselt asja kohta ka rahvusvaheline väljaanne Politico, teatas peaminister Viktor Orbáni büroo kõigest kaks päeva enne festivali algust, et loobus üritust toetamast.

Pressiteates kinnitas peaministribüroo, et oli andnud valitsuse toetusel tegutsevale Gábor Bethleni Fondile, kes oli eraldanud festivalile väikese toetuse, korralduse otsus tühistada ning selle tulemusel ei saanud Felvidéki Magyar Sziget Ungari riigilt sentigi.

Üks Politicoga anonüümselt vestelnud Ungari võimupartei Fideszi kõrge ametnik kinnitas samas, et Toroczkai ja tema partei Meie Kodumaa Liikumine esindavad küll äärmusparempoolsust ja olla Orbáni erakonna suhtes kriitilised, kuid samas on nad Fideszile lojaalsed.

Ungari valitsus ei suhtu seejuures Meie Kodumaa Liikumisse kui poliitilisse vastasesse: napi toetusega erakond on saanud sageli eetriaega Fidesziga seotud telekanalites, samas kui märksa populaarsemad opositsiooniparteid seal esindatud pole.

Ungari paremäärmusliku partei Meie Kodumaa Liikumine toetajad Törökszentmiklóse linnas tänavu 21. mail, kui toimus roomadevastane protestiaktsioon.
Ungari paremäärmusliku partei Meie Kodumaa Liikumine toetajad Törökszentmiklóse linnas tänavu 21. mail, kui toimus roomadevastane protestiaktsioon. Foto: Zoltan Balogh / AP / Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles