Ott Kiluski tume lugu jõuab lavale

Kultuuritoimetus
Copy
Ott Kilusk.
Ott Kilusk. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

27. juunil esietendub Vanemuise suvelaval Estiko Teguri tänava laohoones «Kirvetüü», lavastajaks Ain Mäeots.

Ott Kiluski «Kirvetüü» sai Eesti Teatri Agentuuri 2017. aasta näidendivõistlusel I preemia. Näidend räägib setu keeles Eesti väikeküla elanike ausa ja inimliku loo, millest ei puudu lopsakas ja kohati valus huumor. Ka näidendivõistluse žürii liikmed tõstsid esile näitemängu mõnusat huumorit, mahlakust ning apokalüptilist trööstitust.

«Kirvetüü» jutustabki väikesest setu kogukonnast, mis peale Eesti taasiseseisvumist oma jätkusuutlikkuse eest peab seisma. Sovhoos on lagunenud ja lihtne töötegemine asendunud musta äriga, mis üksikud väga rikkaks, kuid enamuse lootusetult vaeseks jätab. Elustuvad minevikuhõngulised elupildid, mille värvikasse sootsiumisse kuuluvad nii kohalik külalollike, perssekukkunud ärimees, kooperatiivpoodnik, noor õpetajanna, surma piiril balansseeriv posija kui ka alalhoidlik raamatukogutädi. Kellele elatud elu, kellele seninägematu eksootika, kellele valus sild olnust olevasse. Sest enam hullemaks minna ei saa – või saab?

Mis saab siis, kui miski, mis juhtus lapsepõlves, mõjutab sind kogu ülejäänud elu? Kui riigikorra muutumine keerab kogu senise elukorralduse pea peale? Kui kaamoslik sügis laotub üle majade ja põldude? Kui surnud hakkavad kõndima elavate seas ja esemed vahetavad omatahtsi asukohta?

«Kirvetüü»

  • Teater: Vanemuine
  • Autor: Ott Kilusk
  • Lavastaja: Ain Mäeots
  • Esietendus 27. juunil 2019 Vanemuise suvelaval Estiko Teguri tänava laohoones (Teguri 28a, Tartu)
  • Lavastaja ja muusikaline kujundaja Ain Mäeots
  • Kunstnik Iir Hermeliin
  • Osades Andres Mähar, Mait Malmsten (Eesti Draamateater), Raivo E. Tamm, Ott Sepp, Veiko Porkanen, Liina Tennosaar, Margus Jaanovits, Jaanus Tepomees, Ragne Pekarev, Kaia Skoblov, Linda Kolde, Merle Jääger jt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles