Norra saar tahab saada esimeseks paigaks maailmas, kus aega ei eksisteeri (2)

Copy
Sommarøy saar Põhja-Norras.
Sommarøy saar Põhja-Norras. Foto: Harald Groven / Wikimedia Commons

Polaarjoonest põhjapool asuva Norra Sommarøy saare ehk eesti keeli Suvesaare elanikud on esitanud riigi võimudele palvekirja, et nende kodukandis kaotataks ametlikult ajaarvestus ning edaspidi poleks vaja enam ühekski asjaks kella vaadata.

Üsna Norra põhjatipus Tromsø vallas asuval saarel ei looju päike alates 18. maist kuni 26. juulini ehk kokku 69 päeva järjest ning pika pimeda talve järel on kohalikud elanikud harjunud kasutama valgeid kuid ilma tavapärasele ajaarvestusele suuremat tähelepanu pööramata.

«Pidevalt on olemas päevavalgus ning me käitume sellele vastavalt,» selgitas saare elanik Kjell Ove Hveding pressiavalduses. «Keset ööd, mida linnarahvas võib nimetada ka näiteks kella 2ks öösel, võib näha lapsi jalgpalli mängimas, inimesi oma maja värvimas või muru niitmas ning teismelisi ujuma suundumas.»

Kuna saarerahvas kella ei vaata, tahavadki nad nüüd ametlikult ajaarvestuse Sommarøyl kaotada.

Nii kogunesidki nad hiljuti kohalikku raekotta, et allkirjastada petitsioon ajavaba tsooni loomiseks ning 13. juunil kohtus Hveding ühe Norra parlamendiliikmega, et anda palvekiri talle üle ja arutada muudatuse praktilisi ja juriidilisi detaile.

«Paljudele meist tähendaks asja kirja panemine lihtsalt seda, et miski, mida me oleme põlvkondade viisi teinud, saaks ametlikus,» selgitas Hveding.

Nii loodavadki Sommarøy elanikud loobuda ajaarvestuse kaotamisega tavapärastest asutuste lahtiolekuaegadest ning muuta kooliõppe ja töötamise aja paindlikuks.

Pisut enam kui 300 elanikuga saare peamisteks tegevusaladeks on turism ja kalandus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles