Moskva ärgitas USA-d hoiduma pingete süvendamisest Lähis-Idas (2)

Copy
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov 14. juunil Kõrgõzstanis Biškekis.
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov 14. juunil Kõrgõzstanis Biškekis. Foto: TASS/Scanpix

USA peaks käituma vaoshoitult ning vältima pingete süvendamist Lähis-Idas, teatas Venemaa teisipäeval pärast seda, kui USA teatas suhetes Iraaniga suurenenud pingete tõttu tuhande lisasõduri saatmisest Lähis-Itta.

«Ärgitame kõiki osapooli näitama üles vaoshoitust,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele. «Eelistame mitte näha ühtegi sammu, mis võib tekitada juba niigi ebastabiilsesse piirkonda pingeid juurde.»

Sarnaselt Peskovile keelitas Ühendriike Lähis-Idas väerühma suurendamisest loobuma ka Vene asevälisminister Sergei Rjabkov. 

«Oleme neid nagu ka piirkonna liitlasi rohkem kui kord hoiatanud mõtlematu, tagasivaatamatu olukorra pingestamise eest selles plahvatusohtlikus piirkonnas, mis on palju kordi osutunud sõjaliste kokkupõrgete, sealhulgas suurte lahingute tallermaaks,» ütles Rjabkov ajakirjanikele.

«Praegu, kui me juba pikka aega näeme USA katkematuid püüdeid suurendada poliitilist, psühholoogilist, majanduslikku ja sõjalist survet Iraanile, on selline tegevus küllalt provotseeriv. Seda ei saa hinnata muul kombel, kui teadliku suunana sõja provotseerimisele,» sõnas asevälisminister.

«Me panime muidugi tähele välisministri juttu mai keskpaiku Sotšis, et tema riigi sõjaline kohalolek Pärsia lahe piirkonnas ei ole sõja alustamiseks, vaid ennetamiseks,» lausus Rjabkov Ühendriikide välisministri Mike Pompeo Sotši-visiidile viidates. 

«Kui see on tõepoolest nii, peaks USA hoiduma oma väerühma suurendamisest ja muist sammudest, mis innustaks liitlasi maailma eri otstes suurendama survet Iraanile,» sõnas ta.

USA suurendas esmaspäeval survet Iraanile teatega, et saadab Lähis-Itta tuhatkond lisasõdurit. Lisaks avaldas USA ka uued fotod, mis tema sõnul tõestavad, et eelmisel nädalal Omaani lahel tankereid tabanud rünnaku taga on Teheran.

«Väed saadetakse kaitse-eesmärgil, et vastu seista õhu-, mere- ja maapõhistele ohtudele Lähis-Idas,» ütles USA kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan. Ta rõhutas, et Ühendriigid ei otsi Iraaniga konflikti. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles