Briti kohus: baari otsus mitte müüa mehele roosat õlut oli sooline diskrimineerimine

Copy
Šoti pruulikoda BrewDog tõi roosa õlle Pink IPA müügile kuuks ajaks mullu kevadel, et juhtida tähelepanu soolisele palgalõhele.
Šoti pruulikoda BrewDog tõi roosa õlle Pink IPA müügile kuuks ajaks mullu kevadel, et juhtida tähelepanu soolisele palgalõhele. Foto: brewdog.com

Walesi tarkvarainsener Thomas Bower võitis kohtus soolise diskrimineerimise vaidluse ja tema kasuks mõisteti Šoti pruulikojalt BrewDog välja tuhat naela kahjutasu, kuna firma baar Cardiffis keeldus mehele müümast tema soole viidates roosat õlut.

Bower püüdis mullu tellida BrewDogi baaris roosat õlut nimega Pink IPA, mis oli loodud juhtimaks tähelepanu soolisele palgalõhele ning mida müüdi vaid naistele, seejuures nelja naela eest ehk 20 protsenti odavamalt kui ülejäänud õllesorte.

Roosat värvi õlle oli BrewDog naljatledes nimetanud õlleks tüdrukutele ning selgitanud, et selle loomisega sooviti paljastada seksistlikke turundusvõtteid, millega tavaliselt naisi püütakse, seda eriti õlletööstuses.

Baarmen keeldus Bowerile aga roosat kesvamärjukest müümast, viidates sellele, et ta on mees ning soovitas osta hoopis viie naela eest õlle nimega Punk IPA.

Kui Bower seepeale teatas, et identifitseerib ennast naisena, lubati tal osta aga odavam roosa õlu.

Enda väitel esitas Bower kohe õllefirmale kaebuse, kuid ettevõte ei leidnud, et mehe pahameel oleks kuidagi õigustatud, mispeale pöördus ta kohtusse.

Oma otsuses leidis kohtunik, et enda naiseks nimetamine oli Boweri jaoks ainus viis soovitud jooki saada ning jõudis seisukohale, et baari käitumine diskrimineeris mehi. Kohtuniku hinnangul oli BrewDogi suhtumine ka Bowerile alandav.

Kahjutasuna saadud tuhat naela annetas Bower kahele heategevusühendusele, millest üks aitab naisi palgaläbirääkimistel ning teine tegeleb meeste suitsiidiennetusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles