Kohus mõistis Elva pussitajale tapmiskatse eest pika vanglakaristuse

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Elvas tuttavat pussitanud Meelis Saar kohtuistungil.
Elvas tuttavat pussitanud Meelis Saar kohtuistungil. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Teisipäeval otsustas Tartu maakohus, et möödunud aasta sügisel Elvas tuttavat pussitanud Meelis Saar on süüdi ning mõistis talle liitkaristusena enam kui seitse aastat vangistust. Sama meest on varem kriminaalkorras karistatud suisa 12 korda.

Kohus mõistis Saare tapmiskatses süüdi ja määras karistuseks kuus aastat ja kuus kuud vangistust. Ühtlasi suurendas kohus karistust 2016. aastal mõistetud karistusest kandmata jäänud osa võrra. Nii kujunes liitkaristuseks seitse aastat, kuus kuud ja kaheksa päeva vangistust.

Kohus arvas karistusaja hulka eelvangistuse perioodi: karistuse kandmise alguseks loeti möödunud aasta novembri algus.

Ka mõistis kohus Saarelt välja 1350-eurose sundraha ning 1718 eurose menetluskulu.

Kohus leidis, et süüdistus on tõendatud ega tuvastanud Elvas aset leidnud situatsioonis hädakaitse olukorda, nagu oli kirjeldanud rünnakut Saare kaitsja. Karistuse määramisel ütles kohus, et subjektiivsest küljest oli kuritegu toime pandud kaudse tahtlusega. Kergendavaks asjaoluks loeti süüdistatava puhtsüdamlik kahetsus. Samas arvestas kohus karistuse mõistmisel, et Saart on varemgi isikuvastase kuriteo eest karistatud.

Täpsemalt jäi Saar süüdi selles, et lõi eelmise aasta novembris Elvas tahtlikult teist meest noaga rindkere piirkonda ja põhjustas nii viimasele eluohtliku tervisekahjustuse. Kannatanu vajas toona elustamist ja erakorralist operatsiooni.

Kohus leidis, et kannatanu surm jäi saabumata Saare tahtest sõltumata – kortermajast välja jõudnud tuttavad takistasid Saare tegevust ja kutsusid sündmusohale kiirabi. Niisiis pani Saar õigusemõistja veendumuse kohaselt toime tapmiskatse.

Saar võib äsjase otsuse ringkonnakohtus vaidlustada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles