Süüria loodeosas hukkus lahingus 45 võitlejat

Copy
Idlibis langevad Süüria valitsusvägede pommid.
Idlibis langevad Süüria valitsusvägede pommid. Foto: AFP/SCANPIX

Süüria loodeosas hukkus täna valitsusmeelsete üksuste ja pühasõdalaste juhitud rühmituste lahingus vähemalt 45 võitlejat, teatasid vaatlejad.

Sõjategevus puhkes Hama provintsi äärealal, kui džihaadirühmitusi koondav Hayat Tahrir al-Sham (HTS) alustas koidu hakul pealetungi režiimivägede positsioonidele. Surma sai 14 valitsuse sõdurit, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

"Režiimi üksused nurjasid rünnaku," ütles keskuse juht Rami Abdul Rahman uudisteagentuurile AFP.

Rünnaku nurjamisest teatas ka Süüria riiklik uudisteagentuur SANA.

Hama põhjapoolne maapiirkond asub enamikku Idlibi provintsist kontrollivate pühasõdalaste alade piirimail.

Rindejoon oli seni üsna rahulik võrreldes laupäevaga, kui lahingutes sai surma kokku üle 35 pühasõdalase ja režiimivägede sõduri. Lahingu järel peatusid ka rohkem kui ööpäevaks režiimiväe õhulöögid Hama põhjaosale ja kõrvalasuvale Idlibile, kuid tänaste lahingute järel need algasid taas.

Pommitamises sai Idlibi lõunaosas surma üks tsiviilisik, teatas vaatluskeskus.

Pühapäeval tulistasid HTS ja temaga liidus olevad mässulised rakettidega üht valitsuse valduses olevat küla Aleppo provintsis. Seal sai surma üle 12 tsiviilisiku.

Osa Aleppo, Hama ja Idlibi provintsidest peaks olema valitsusväe pealetungi eest kaitstud puhveralaleppega, mille Türgi ja Venemaa septembris sõlmisid.

Seda aga ei ole kunagi täielikult rakendatud, sest džihadistid keeldusid kavandatud demilitariseeritud alast taandumast.

Jaanuaris suurendas HTS oma halduskontrolli piirkonna üle, mis hõlmab enamikku Idlibi provintsist ning alasid ka kõrvalasuvates Latakia, Hama ja Aleppo provintsis.

Süüria valitsus ja Venemaa asusid piirkonda raevukamalt pommitama aprilli lõpust. Vaatluskeskuse andmeil on pommide tagajärjel surnud üle 400 tsiviilisiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles