Hiina president kutsus Trumpi koostööle

Copy
Xi Jinping ja Donald Trump.
Xi Jinping ja Donald Trump. Foto: Damir Sagolj / REUTERS

Hiina president Xi Jinping kutsus teisipäeval telefonivestluses USA ametivenda Donald Trumpi koostööle ning kinnitas, et neil on kavas kohtuda Jaapanis G20 tippkohtumisel.

"Hiina ja USA võidavad mõlemad koostööst, aga kaotavad tülitsemisest," vahendas Xi sõnu Trumpile Hiina riiklik telekanal CCTV.

Trump ise ütles teisipäeval, et vestles telefoni teel Hiina ametivenna Xi Jinpingiga ja nad leppisid kokku, et järgmisel nädalal G20 tippkohtumisel tuleb pikem jutuajamine. 

Trumpi säuts lõi Jaapani kohtumiseks soodsama tausta, kui kahe riigi kaubandussõja põhjal võiks oletada.

"Mul oli väga hea telefonivestlus Hiina presidendi Xiga. Meil tuleb järgmisel nädalal Jaapanis G20-l pikem kohtumine. Meie meeskonnad alustavad kõnelusi enne meie kohtumist," ütles Trump.

Hiina hoiatas varem päeval Ühendriike Pandora laeka avamise eest Lähis-Idas pärast seda, kui Washington teatas Iraanist lähtuvate ohtude tõrjumiseks tuhande lisasõduri saatmisest piirkonda. 

"Ärgitame kõiki pooli jääma ratsionaalseks ja vaoshoituks, hoiduma pingete ägenemist esile kutsuvatest tegudest ning jätma Pandora laeka avamata," ütles Hiina välisminister Wang Yi Pekingis ajakirjanikele.

"Täpsemalt peaksid Ühendriigid muutma oma äärmusliku surve praktikat," lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles