Kunstivargus Tartus: raudteejaama küljest varastati Omski silt

Raimu Hanson
Copy
Omski linna tähistav silt Tartu raudteejaama küljes.
Omski linna tähistav silt Tartu raudteejaama küljes. Foto: Sille Annuk

Politsei teatel on Tartu raudteejaama küljest varastatud kunstinäitusel olnud silt, tekitatud kahju on 1000 eurot. Sildile on kirjutatud suurtähtedega venekeelne linnanimi OMCK.

Kunstnik Triin Kerge sõnul oli kavas silt eemaldada 17. juuni hommikul. «Pühapäeva õhtul võttis tõstukifirma meiega ühendust ja teatas, et Omski silti enam ei ole. Nii saime teada selle vargusest,» ütles ta. «Esmaspäeval kinnitasid linnavalitsus ja raudteejaamahoone valdaja, et nemad ei ole silti eemaldanud.»

Kerge palub kunstiröövi pealtnägijail või sellest muidu teadjail saata infot meiliaadressile siberilapsed@gmail.com või teatada politseisse.

Vene miljonilinna Omski silt oli Tartu raudteejaama küljes kui näituse «Siberi lapsed» osa. Triin Kerge ja muusikakollektiivi Eeter koostöös valminud väljapanek avati märtsiküüditamise 70. aastapäeva eel. Tartust väljus ešelon 1949. aasta 27. märtsil 955 küüditatuga, kellest 479 olid naised ja 221 lapsed. Inimesi laaditi rongidele kõrvalisemates kohtades ning ka Tartus toimus see Emajõe-äärsel sadamaraudteel. Rongi lõppjaamaks oli Omski oblastis asuv Omski jaam.

Näitus «Siberi lapsed» kuulub kunstiprogrammi «Siberi lapsepõlv», mille raames toimusid näitused, filmilinastused ja muudki Eesti kõigis raudteejaamades, kust 1949. aasta märtsis küüditatud rongidele pandi. Programmi korraldab kunstirühmitus Sled (eesti keeles jälg), kes on kogunud lapsena küüditatud või Siberis sündinute mälestusi ning käinud koos nendega uurimisreisidel Siberis.

Näitust saab praegu vaadata veel Jõhvis ja Võrus. «Praegu ei ole ajalist piirangut, kui kauaks need sinna jäävad,» ütles Triin Kerge.

Kaks eelmist kunstiröövi

Kunstirööve Tartus on varemgi ette tulnud. Vähemalt kaks neist on jäänud videosalvestisse.

Veebruari viimasel õhtul 2011 jäädvustas turvakaamera Ülikooli kohvikus, kuidas kell 20.53 astus kohviku trepikotta väga lühikeste juustega noormees ja viis kaasa seal seinaorvas olnud šamotist naisakti. Endel Taniloo teose röövija on praegustel andmetel teadmata.

Tartu kunstimuuseum sai jaanuaris 2013 politseist pikisilmi oodatud vastuse ametlikule päringule. Muuseum küsis politseilt peaaegu kuu tagasi, mis on saanud festivali Art Ist Kuku Nu Ut raames muuseumis septembris 2012 välja pandud Jaan Toomiku installatsiooni «15. mai – 1. juuni 1992» ühe osa eemaldamisele järgnenud menetlusest.

Nimelt oli keegi noor mees viinud 8. septembril kaasa ühe klaaspurgi ekskrementidega, mis kuulus installatsiooni hulka. Tema tegu jäi videolindile. Festivali korraldajad ja kunstimuuseum jätkasid kunstiteose eksponeerimist ning vabandasid kunstniku ja publiku ees, et teos ei olnud enam terviklik.

Politsei vastuses on kirjas, et menetlus on läbi viidud ning väärteo toimepanija on saanud 30. oktoobril rahatrahvi. Tartu Postimehe andmeil ei saanud ta kaasa võetud purki koos ekskrementidega tagasi tuua, sest purk oli kogemata katki läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles