Bellingcat paljastas MH17 alla tulistamisega seotud mehed (20)

Siim Kams
Copy
BUK-M1 raketiseadeldis.
BUK-M1 raketiseadeldis. Foto: Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Scanpix

Uuriva ajakirjanduse väljaanne Bellingcati meeskond avaldas täna raporti, mille andmetel olid Malaysian Airlines lennu MH17 alla tulistamise taga venemeelsete separatistide rühmitused.

Uuriva ajakirjanduse väljaanne Bellingcat avaldas Taani uurijate (JIT) ja Ukrainia kaitseteenistuse (SBU) pealt kuulatud inimeste nimed.

Esimesed telefonikõned, mis väidetavalt olid seotud MH17 alla tulistamisega avalikustati SBU YouTube’i kanalil. Eesmärk oli püüda avalikust veenda, et lennuk tulistati alla separatistide territooriumil.

Ukraina võimud jagasid JIT uurimismeeskonnaga ligi 150 000. pealt kuulatud kõne andmeid. Ei ole teada kui suur osa nendest kõnedest sisaldas informatsiooni MH17 kohta.

Valitsuse avaldatud telefonikõnesid ei tohiks võtta täieliku tõena, kuid mitmed iseseisvad kanalid on telefonikõnede sisu kinnitanud ning sarnaseid salvestisi avaldanud. Mitmel avalikustatud telefonikõnel on kuulda vestlusi separatiside Sergei Dubinskiga, kes on endine GRU ohvitser, ja endise nn Donetski Rahvavabariigi (DRV) luure ülema vahel.

Mehed vastutasid Buk-M1 raketiseadeldise transpordi eest. Salvestatud telefonivestlustes arutasid mehed relva transporditeekonda, mis kattus täpselt Ukrainas jäädvustatud foto- ja videomaterjalidega.

Separatistide juhid Igor Bezler ja Nikolai Kozitsõn on mõlemad tunnistanud, et nende hääli oli telefonikõnedest kuulda. Kahes uurimisasutuses tehtud helianalüüsid kinnitasid veel kahe Vene ohvitseri Nikolai Tkatševi ja Oleg Ivannikovi identiteedid.

Donetski Rahvavabariigi GRU (mitte ajada segamini Vene luureagentuuriga — GRU) oli DRV sõjaväe luureorganisatsioon. Grupp, mille eesotsas oli Sergei Dubinski, tegeles Buk raketisüsteemi transpordiga. Lisaks pakkus grupp turvameetmeid relva tulistamiskohas Snižne linnas.

Kuigi DRV GRU oli ametlikult iseseisev, on esitatud süüdistusi, et organisatsiooni juhtis osalt või tervenisti Vene GRU.

DRV kaitseminister Igor Strelkov, koodnimega Sterlok on üks telefonivestlustest tuvastatud mehi. Ta oli seotud Buk raketiseadeldise eemaldamisega separatistide territooriumilt Ukrainas. Kuna enamik MH17 alla tulistamisega seotud separatiste olid vaid alluvad, võib eeldada, et Strelkov oli teadlik, et raketiseadelidis toodi Ukrainasse Venemaalt.

Hollandi uurijate (JIT) pressikonverentsil teatati, et neljale mehele esitatakse süüdistused. 
Hollandi uurijate (JIT) pressikonverentsil teatati, et neljale mehele esitatakse süüdistused. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA /Scanpix

Mitmed pealtkuulatud kõned tõestavad, et DRV GRU juht ja Strelkovi alluv Sergei Dubinski, koodnimega Hmurõi tellis Buk raketiseadeldise, et abistada oma vägesid lahinguväljal Snižne linnas. Dubinski isiklikult korraldas transpordi ja seadeldise eemaldamise.

Endine Vene armee kolonelleitnant Oleg Pulatov tuvastati ühelt telefonikõnelt. Eeldatavasti aitas mees raketiseadeldist üles seada.

DRV GRU Kroti luurepataljoni ülem Leonid Hartšenko aitas samuti raketiseadeldist paigaldada. Lisaks oli mees arvatavasti seotud relva transpordiga Donetskist ja hiljem relva Venemaale tagasi toimetamisega.

Kroti esimese luurekompanii juht Eduard Gilazov toimetas Buki meeskonna ainsa ellujääja oma ülemuse Leonid Hartšenko juurde. Eeldatavasti oli Gilazov samuti seotud relva paigaldamisega.

Oleg Šarpov oli luurekompanii rühmaülem. Šarpov tuvastati tema vestlustest Leonid Hartšenkoga. Vestlustes küsib Šarpov juhiseid relva paigaldamiskohta jõudmiseks. Vestlus leidis aset umbes 2 tundi enne lennuki alla laskmist. Šarpov oli tõenäoliselt ka relva juures kui seda kasutati.

Endise Vene armee ohvitseri Igor Bezleri järgi nimetatud Bezleri grupp kontrollis Gorlivka linna ümbrust. Bezlerit on kuulda kahel telefonikõnel.

Bezleri grupi juht Igor Bezler rääkis telefonikõnes oma käsualuse Valeri Stelmahhiga, kes teatas talle, et nn linnuke lendab tema poole. Bezler käskis sõnumi käsuahelas edasi anda. Lisaks on Bezlerit kuulda telefonikõnes, kus ta teatab SBU-le, et lennuk on alla tulistatud. Bezler on väitnud, et viimane salvestis on tehtud hoopis päev varem.

Bezler grupi juhi asetäitjat Sergei Povaljajevit on kuulda telefonikõnes Sergei Dubinskiga vahetult pärast MH17 alla tulistamist. Dubinski teatas, et sai hommikul Buk-M raketiseadeldise kätte ning, et nad just tulistasid Suška» (Suhhoi lennuki) alla. Peale selle, et Povaljajev oli Bezleri asetäitja, ei ole midagi, mis teda otseselt MH17 alla tulistamisega seoks.

Bezleri alluv Valeri Stelmahh reporteeris Bezlerile, et läheneb vaenlase lennuk, tegelikut oli tegemist MH17 lennukiga, mis tulistati mõni minut hiljem alla. Bezler andis Stelmahhile samamoodi juhised sõnum käsuahelas edasi teatada.

Kuigi Igor Ukrainets oli Bezleri otsene alluv ning tema juhitud Minjori üksust mainiti samuti telefonikõnedes, ei ole piisavalt tõendusmaterjale sidumaks teda MH17 alla tulistamisega.

Donetskis tegutsev Vostoki pataljon oli üks 2014. aasta suurimaid separatistide gruppe. Gruppi juhtis SBU Alfa eriüksuse väejooksik Aleksandr Hodakovski. Telefonivestlustest selgus, et Vostoki pataljon abistas korraldada Buk raketisüsteemi transporti. Kogutud informatsiooni põhjal võib eeldada, et grupi juhatus teadis raketiseadeldise saabumisest varakult.

Vostoki pataljoni juht Aleksandr Hodakovski aitas tõenäoliselt koordineerida raketisüsteemi Donetskisse saabumist, kuna tema alluv Aleksandr Semjonov aitas just seda sama teha.

Hodakovski tunnistas hiljem Reutersile antud intervjuus, et ta teadis ette, et venemeelsed separatistid võtavad Buk raketiseadeldise vastu ja, et seda transporditakse Luganski linnast Snižne linna. Hiljem võttis ta sõnad tagasi ja väitis, et Reuters oli väited kontekstist välja rebinud.

Raportist selgub ka, et Hodakovski üritas peita MH17 musta kasti Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eest. Hodakovski eitas ka seda.

Vostoki pataljoni juhi asetäitja Aleksandr Semjonov aitas koos Sergei Dubinskiga kordineerida Buk raketisüsteemi saabumist Donetskisse.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles