MH17 uurijad nimetasid kahtlusalustena kolme venelast ja üht ukrainlast (8)

Copy
Rahvusvahelised uurijad tegid teatavaks nelja esimese isiku nimed, keda kahtlustatakse seotuses lennu MH17 katastroofiga 2014. aastal Ida-Ukrainas.
Rahvusvahelised uurijad tegid teatavaks nelja esimese isiku nimed, keda kahtlustatakse seotuses lennu MH17 katastroofiga 2014. aastal Ida-Ukrainas. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA / Scanpix

Rahvusvahelised uurijad ütlesid täna, et nad annavad välja orderid kolme venelase ja ühe ukrainlase vahistamiseks kahtlustatuna seotuses Malaysia Airlinesi lennu MH17 allatulistamisega 2014. aasta juulis Ida-Ukrainas.

Uurijate sõnul on kahtlusalused Venemaa kodanikud Igor Girkin, Sergei Dubinski ja Oleg Pulatov ning ukrainlane Leonid Hartšenko.

«Täna saadame välja rahvusvahelised vahistamisorderid esimestele kahtlusalustele, kellele me süüdistused esitame,» ütles Hollandi politseiülem Wilbert Paulissen pressikonverentsil. Ta lisas, et neli kahtlusalust lisatakse ka rahvusvaheliselt tagaotsitavate inimeste nimekirja.

Hollandi prokurör Fred Westerbeke ütles, et need neli on «isikud, kes võetakse vastutusele surmava relva, BUK Telari toomise eest Ida-Ukrainasse».

Sama uurijate meeskond ütles 2018. aasta mais, et lend MH17 tulistati alla õhutõrjeraketiga BUK.

Nelja mehe üle hakatakse kohut mõistma 2020. aasta märtsis Hollandis, kuid suure tõenäosusega tagaselja.

Uurijate meeskonna esindaja ütles kolmapäeval pressikonverentsil, et see on kohtu välja selgitada, mida need neli isikut kavatsesid teha ja mida nad tegelikult tegid.

Uurijad ei nõua Venemaalt ja Ukrainalt kahtlusaluste väljaandmist, kuna mõlema riigi põhiseadus seda keelab.

Westerbeke ütles, et Venemaale ja Ukrainale saadetakse õigusabipalved, et kahtlusalused üle kuulataks.

Peale selle ütles Westerbeke , et neli reisi МН17 allatulistamisega seotut ei tulistanud lennukit ise, kuid toimetasid kohale selletarvis relva, mistõttu nad on arvatud kahtlusalusteks.

Westerbeke sõnul Hollandi seaduste kohaselt on inimene süüdi isegi siis, kui ta ei viibinud kuriteo sooritamisel kohal, kuid oli sellega seotud.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles