Erdoğan: Egiptuse ekspresident Morsi tapeti

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ERDEM SAHIN / EPA / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan väitis täna, et tema lähedane liitlane, endine Egiptuse presidend Mohamed Morsi tapeti.

Ta süüdistas Egiptuse võime, kes ei sekkunud ekspresidendi elu päästmiseks.

"Morsi võitles kohtusaali põrandal 20 minutit. Kahjuks võimud ei sekkunud tema päästmiseks," ütles Erdoğan kõnes, mille edastas Türgi televisioon.

"Morsi tapeti, ta ei surnud loomulikku surma."

Morsi suri esmaspäeval Kairo haiglas, kuhu ta toimetati pärast kokkuvajumist kohtuistungil, teatasid kohtu- ja julgeolekuallikad.

Erdoğan süüdistas Egiptuse võime Morsi surmas juba esmaspäeval.

"Ajalugu ei unusta neid türanne, kes viisid ta surmani, pannes ta vanglasse ja ähvardades teda hukkamisega," ütles Türgi president televisioonis edastatud pöördumises.

Morsi oli Egiptuse esimene demokraatlikult valitud president, kuid sai olla ametis ainult ühe turbulentse aasta pärast 2011. aasta ülestõusu. Relvajõud kukutasid 2012. aasta juuni lõpus ametisse astunud Morsi 2013. aasta 3. juulil.

Islamistist liider pandi võimult kukutamise järel otse vangi. Morsi käis kohut mitme hagi pärast. Nende seas olid Iraani, Katari ja islamiäärmuslike rühmituste nagu Hamas heaks luuramine. Lisaks süüdistati teda terroriaktide kavandamises.

Morsilt haaras võimu tollane relvajõudude ülem ja kaitseminister ning nüüdne president Abdel Fattah al-Sisi, kes asus Morsit toetanud Moslemivennaskonda maha suruma. Nüüdseks on vangis tuhandeid Morsi toetajaid ning sajad seisavad silmitsi surmanuhtlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles