Kiri: mine nurka ja häbene!

Mare Rossmann
, rakverlane
Copy
Mare Rossmann.
Mare Rossmann. Foto: Erakogu

Olen pannud tähele, et viimasel ajal on levinuim küsimus, mida inimesed üksteisele esitavad, et kas sul tõesti häbi ei ole. Riigikogu saalis küsib rahvasaadik peaministri käest: “Jüri, kas sul tõesti häbi ei ole?” Mõtlesin, mille pärast peaks Jüri häbenema.

Ta on viisakas hästi kasvatatud korralik inimene, hea pereisa. Küllap pidas küsija silmas seda, et keskerakond astus koalitsiooni EKRE-ga. Ja peaministri kui poliitiku mainet on see tõepoolest kõvasti räsinud. Keegi sotsiaalmeedias küsib, et kas Isamaal tõesti ei ole häbi olla koalitsioonis EKRE-ga ja reeta nii oma põhimõtted. Üks suure korruptsioonipettusega kohtu all olnud mees pääses vaid rahatrahviga. Kui sõber talle ütles, et vangi sind ei panda, aga häbi jääb, vastas ta, et tund aega häbi ja kõik on läbi. Aga see elu, mida ma olen saanud elada, ja see, et ka tuleviku värava taga ootab mind igavene suvi, on seda väärt. Nagu ütleb vanasõna: häbi kasvab läbi.

Laps teeb sõrmega ringe ja ütleb sõbrale: “Häbi-häbi, püksis käbi!” Käib üleüldine häbimärgistamine. Ühiskonna väärtushinnangutest sõltub, millised teod ja sõnad on häbiväärsed, ning hinnangud on ajas muutunud. Uus reaalsus on see, et pole olemas mõistlikke kokkuleppeid, mida ei murta, ja asju, mida teistele ei tehta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles